Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Josefin: "Hur fan kan någon göra så här?"

"Jag uppmanar alla som tänker tatuera bryn att de tar reda på i förväg så personalen på salongen är seriös och skicklig", säger Josefin. Foto: Sveriges Radio/Sofia Sidén
Josefins tatuerade ögonbryn innan hon tog bort dem med laserbehandling. Foto: Privat

Josefin, 24, ville få fina, jämna ögonbryn och gick till en skönhetssalong för bryntatuering.

Men behandlingen blev katastrofal.

– Brynen hamnade nästan uppe i pannan, berättar Josefin.

Nu vill hon varna andra med uppmaningen att kolla så salongen är seriös.

Det har blivit allt mer vanligt att göra ögonbrynstatueringar på skönhetssalong. Och det är många kunder som blir missnöjda med sina bryntatueringar, vilket Sveriges Radio Göteborg rapporterat om. 

Flera vänder sig till salonger som gör laserborttagning av tatueringar för att få bort sina misslyckade bryntatueringar. P3 Nyheter har talat med flera lasersalonger som berättar att de får ett antal samtal om detta varje dag.

En av dem som upplevt en mardröm efter bryntatuering är Josefin, 24. 

– Jag har ganska ljusa ögonbryn och har hållit på och färgat dem. Men så hörde jag om andra som tatuerat ögonbryn och såg reklam om detta. Då bestämde jag mig också för att göra det, berättar Josefin.

Fick betala 2 000 kronor

Hon gick till en salong i centrala Göteborg och fick betala 2 000 kronor för bryntatueringen.

– Det såg fint ut på salongen, med diplom och allt på väggarna. Det kändes seriöst. Men jag hade inte tänkt på att kolla upp företaget ordentligt innan jag gick dit. Efteråt har jag fått veta att man kan skriva ut sådana diplom från nätet, säger Josefin.

När hon tittade sig i spegeln direkt efter behandlingen blev hon både förvånad och ledsen.

– Jag tänkte oj, hamnade de inte väldigt högt upp? Men kvinnan på salongen sa att det bara rörde sig om en svullnad och att det skulle lägga sig efter några dagar, säger Josefin.

Halvvägs uppe i pannan

Men efter flera veckor satt ögonbrynen på samma plats, halvvägs uppe i pannan.

– Och de var väldigt skeva. Jag bar både ledsen och arg. Ögonbrynen gör ju mycket för utseendet. Jag tänkte, hur fan kan någon göra så här, berättar hon.

När Josefin gick tillbaka till salongen för att reklamera brynen möttes hon av en stängd lokal.

– Det var igenbommat och det fanns inget telefonnummer att ringa.

Tog bort med laser

Efter ett antal månader vände sig Josefin till en laserklinik där hon tog bort den misslyckade ögonbrynstatueringen.

Nu har hon en ny bryntatuering som hon är nöjd med.

– Jag  kollade upp salongen noga i förväg, tittade på före- och efterbilder och tog referenser. Jag uppmanar alla som tänker tatuera bryn att de tar reda på i förväg så personalen på salongen är seriös och skicklig, säger hon.

Verksamhet måste anmälas

Ingen utbildning behövs för att utföra bryntatueringar och ingen myndighet kontrollerar om utförarna kan sin sak, uppger radion. Men verksamheten måste anmälas till kommunen så att kontroller kan göras av att kraven på hygien efterföljs. Alla salonger gör inte en sådan anmälan.

– Otillräckligt renade instrument och dåliga hygienrutiner kan till exempel ge upphov till infektioner och spridning av smittor och i värsta fall spridning av blodsmittor som till exempel HIV och hepatit, säger Anna Rosner, utredare på Socialstyrelsen, till radion.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!