Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josef förlorade tusen- tals kronor – till Tele2

"Även om jag skulle få betalt för det kommer jag aldrig att bli kund hos Tele 2 igen, säger en uppgiven Josef Vike."
Foto: Nicki Vike

Han skulle bara uppdatera sitt abonnemang hos Tele2. Det slutade att han var utan mobil i fyra veckor. När han i ren ilska bytte operatör fortsatte Tele2 att dra pengar på hans autogiro. Och fortfarande har han inte fått tillbaka sitt gamla mobilnummer.

– Jag har nog suttit åtta timmar i telefon med Tele2 under dessa månader, säger Josef Vike från Göteborg uppgivet.

Inte förrän GT ringer Tele 2:s presschef börjar det hända saker.

Problemen började redan i slutet av september förra året.  Josef Vike hade varit kund hos Tele2 i sju år och fick frågan om han ville uppgradera sitt abonnemang och skaffa en Iphone 6.

Det ville han, men meddelade på samma gång att hans gamla mobil var trasig för tredje gången. "Bara skicka in den, så lagar vi den", var beskedet.

Nu är det mitten på mars och Josef Vike har fortfarande inte fått tillbaka sin gamla telefon.

Ingen mobil kommer

Men inte nog med att den gamla telefonen inte kommer tillbaka. Det kommer ingen ny Iphone heller och inga besked från Tele 2. Det enda han får är en faktura där Tele 2 kräver att han ska betala för den Iphone 6 som han inte fått och det abonnemang han därmed inte kan använda.

När den nya telefonen dyker upp efter fyra veckor har Josef Vike tröttnat, använder sig av ångerrätten, skickar tillbaka sin nya Iphone, ber om en slutfaktura och byter operatör.

Fortsätter dra pengar

Det kommer ingen slutfaktura. Däremot fortsätter Tele 2 att dra pengar genom autogiro i ytterligare tre månader.

– Halva oktober, november, december och januari har jag betalt för en tjänst som jag inte haft. 3000 kr totalt har de dragit, fast jag inte ringt med deras abonnemang. Jag fick till slut spärra mitt autogiro, säger Josef Vike.

Ringt varje vecka

Och försöken att få tillbaka pengar, mobil och gamla numret har tagit mycket tid,

– Jag har ringt varje vecka i oktober och november. De ringer inte ens tillbaka. Jag har tillbringat mer än åtta timmar i telefon med olika anställda och chefer utan att få några vettiga svar. Varje gång fick jag  höra att de skulle återkomma eller att det var tekniska problem eller att de höll på att byta system, berättar Josef Vike.

När GT söker Tele 2:s presschef Oliver Carrà  för en kommentar går det lite bättre.

4 mars ber han att få ringa upp nästa dag.

5 mars kommer ett mejl om att han väntar på underlag från Tele 2:s kundombudsman.

6 mars lovar han i ett mejl att återkomma med svar på frågorna.

"Så här ska det inte gå till"

På torsdagen, åtta dagar efter första kontakten, kommer svar på två av GT:s tre frågor.

– Det är naturligtvis inte så här det ska gå till. En reparation ska bara ta ett par veckor och vi erbjuder då lånetelefon. Här har vi helt enkelt brustit i våra rutiner, men nu har vi ordnat så att hans telefon är på väg att skickas ut, säger Oliver Carrà,

Josef Vike kommer också att få tillbaka sitt gamla nummer.

– Status nu är att felanmälan är åtgärdad och han kan självklart portera sitt nummer till sin nya operatör så fort de inkommit med en förfrågan.

När jag frågar om pengarna som Tele 2 dragit från Josef Vikes konto ber han däremot att få återkomma efter lunch.

Ett dygn senare

24 timmar senare hör han av sig. Beklagar de problem som Josef haft i sina kontakter med Tele 2, men säger att när Josef utnyttjade sin ångerrätt på den nya telefonen så innebar det att han automatiskt återfördes till sitt gamla abonnemang på Tele 2 där han hade tre månaders uppsägningstid.

– När han sade upp telefonen i mitten av oktober ville han få en slutfaktura och vi beklagar att det inte skedde, men det ändrar ingenting i sak. Slutsumman skulle ändå bli densamma, tre månadsavgifter, säger Oliver Carrà.

"Låter helknasigt"

Det tycker Josef låter helt knasigt.

– Vi förde ju över mitt gamla abonnemang till ett nytt där det inte fanns någon uppsägningstid. Då kan de väl inte bara lägga på tre månaders uppsägningstid igen utan att säga något.

Oliver Carrà hävdar att Tele 2 skickade ett meddelade till Josef i början av november om att abonnemanget var uppsagt, men att uppsägningstiden var tre månader.

– Jag har inte fått något brev. Tvärtom har jag flera gånger bett att få en skriftlig bekräftelse på uppsägningen och allting på papper. Men det kom aldrig, säger Josef Vike.