Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jörgen, 70, dog – störtade mot marken

Jörgen Johansson, 70, tvättade fasaden på idrottshallen i Borgstena. Då störtade han fyra meter mot marken och dog.Foto: Privat

Jörgen Johansson, 70, skulle hjälpa till att tvätta idrottshallens fasad.

Då störtade han fyra meter mot marken – och avled på plats.

Efter ett halvår är sorgen fortfarande stor i det lilla samhället.

– Jörgen ställde alltid upp för alla som ville ha hjälp. Olyckan var en chock, säger brodern Kjell Johansson.

Flera ortsbor hade samlats för att göra en ideell insats när fasaden till Allhallen i Borgstena skulle tvättas inför den stundande ommålningen.

En av dem var eldsjälen Jörgen Johansson som tillhörde flera föreningar i det lilla samhället i Borås kommun. 

Det var vid lunchtid den 16 juni i år som han klev in i hisskorgen tillsammans med två andra personer. Efter en kort stunds arbete föll Jörgen Johansson ur korgen och landade på marken nedanför. Han avled direkt vid fallet.

Jörgen bodde på föräldragården precis som sin två år yngre bror Kjell Johansson. De hade 50 meter mellan husen. Jörgen levde ensam, men stod Kjells familj nära. Bröderna sågs och umgicks dagligen.

– Vi hade bara en häck mellan våra hus. Den här dagen pratades vi vid innan han gav sig i väg. Han skulle ha kablar till hissen och jag höll på att greja hemma, berättar Kjell Johansson.

Olyckan inträffade vid Allhallen i Borgstena utanför Borås.Foto: Google maps
Polisen utredde händelsen, men kom fram till att inget brott begåtts och att det rörde sig om en tragisk olycka.Foto: Google maps

Brodern Kjells chock

Det dröjde inte länge innan han fick telefonsamtalet om att Jörgen hade fallit till marken medan han jobbade med fasadtvätten.

– Jag var där på tre minuter. Det var en chock. Han bara låg där, säger Kjell som sörjer sin bror djupt. 

Det har gått ett halvår sedan den tragiska olyckan och det känns fortfarande mycket svårt för Kjell.

– Det är väldigt tungt. Vi jobbade alltid med något tillsammans. Grejade med skogen, högg ved eller hjälpte mina barn. Under helger var han alltid med min familj. När mina barnbarn ringde mig och bad om skjuts och jag inte hade tid, då ringde Jörgens telefon minuten efter.

Jörgen hann åka på sin drömresa

Han säger att Jörgen, bara en dryg månad före olyckan, varit på sina drömmars resa då han åkte med ett skogssällskap till Kalifornien i USA.

– Men han hann aldrig få se bilderna från resan, säger Kjell som också berättar att brodern trots kärleken till hembygden hade en äventyrlig sida.

– Jörgen var elektriker och han var i väg och gjorde jobb för olika företag både i Algeriet och i Japan.

Jörgen Johanssons död har också drabbat orten Borgstena hårt. Borås Tidning har varit först att berätta om hur viktig han var för lokalsamhället.

Dagen efter tragedin höll kyrkan öppet för alla som ville sörja. Även i hembygdsföreningen samlades många som tillsammans försökte förstå det ofattbara som hänt.

Stig Ehrstedt saknar sin vän Jörgen Johansson som han känt under 40 år. Foto: Privat

Vännen Stig: "Omöjligt att ta till sig"

– Vi ville inte tro att det var sant. Det var omöjligt att ta det till sig, säger Stig Ehrstedt som är ordförande i hembygdsföreningen och har varit Jörgens vän i 40 år. 

– Jörgen var en väldigt kunnig och duktig människa som plötsligt är borta. Allt hans kunnande och hans personlighet finns inte längre här. Han hade attityden ”det ordnar jag”. Det är inte många som har den egenskapen.

Stig Ehrstedt konstaterar att tomrummet efter vännen är svårt att fylla. 

– Han tillhörde alla föreningar här. I ett så litet samhälle som Borgstena, med 800 invånare, behövs insatser av personer som Jörgen för att det ska vara livaktigt och för att människor ska känna sig hemma och tycka det är bra. Ja, för att vårt lilla samhälle ska överleva. Saknaden märks tydligt, inte minst i hembygdsföreningen.

Händelsen vid Allhallen utreddes som ett arbetsmiljöbrott, men utredningen lades ner. Ingen anses skyldig till olyckan.

Åklagaren Magnus Clase uttalade sig i BT i oktober:

– Det saknas anledning att anta att brott ligger bakom olyckan.