Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jordskalv i Falköping – "väggarna skakade"

Erika Nilsson var en av alla Falköpingsbor som kände jordskalvet på måndagen.
Foto: PRIVAT
Skalvet inträffade i Falköping.
Foto: GOOGLE MAPS

Ett jordskalv skakade under måndagseftermiddagen Falköping. Skalvet ska ha haft en magnitud på ungefär 2,5.

Skalvet ska ha varit ovanligt grunt, bara på ett par kilometers djup.

– Det gör att jättemånga har känt av skalvet, säger seismologen Ari Tryggvarson.

Rutorna skallrade och väggarna skakade. Det var vid 14.46 på måndagseftermiddagen som skalvet registrerades. Skalvet ska ha registrerats ungefär tre kilometer utanför Falköping, enligt seismologen Ari Tryggvarson.

– Det som gör det lite speciellt är att det verkar vara ett ganska grunt skalv, bara på ett par kilometers djup. Det gör att jättemånga har känt av skalvet, säger Ari Tryggvarson.

Enligt honom inträffar den här typen av skalv ungefär fem gånger om året. 

På mätinstrumenten kunde man mäta upp vågor långt från Falköping, men bara personer i närområdet kunde känna av skalvet, berättar Ari Tryggvarson.

"Som ett godståg"

Erika Nilsson, 31, är en av alla Falköpingsbor som skriver i sociala medier om skalvet:

"Ifall någon annan i Falköpingstrakten söker på Facebook på samma sätt som jag just gjorde: Ja, det skakade hos mig också, och hemma vid Peters skrivbord, och hos en kollegas kompis på Trinnöjegatan, och hos åtminstone en främling på Twitter."

För GT berättar hon:

– Det kändes ungefär som att stå bredvid ett järnvägsspår när ett godståg dundrar förbi. Rutorna skallrade och väggarna skakade.

Inte orolig

Erika jobbar i samma hus som ett verkstadsföretag, som brukar bullra en del, och trodde först att det var därifrån som skakningarna kom.

– Men sen började det trilla in sms från kompisar som undrade om jag också hade känt det. Då gissade vi oss fram till att det var ett jordskalv.

Särskilt orolig är hon däremot inte.

– Nej, jag blev mest road. Det blir något att prata om på kafferasten.

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android