Erika Nilsson var en av alla Falköpingsbor som kände jordskalvet på måndagen. Foto: PRIVATErika Nilsson var en av alla Falköpingsbor som kände jordskalvet på måndagen. Foto: PRIVAT
Erika Nilsson var en av alla Falköpingsbor som kände jordskalvet på måndagen. Foto: PRIVAT
Skalvet inträffade i Falköping. Foto: GOOGLE MAPSSkalvet inträffade i Falköping. Foto: GOOGLE MAPS
Skalvet inträffade i Falköping. Foto: GOOGLE MAPS

Jordskalv i Falköping – "väggarna skakade"

Publicerad

Ett jordskalv skakade under måndagseftermiddagen Falköping. Skalvet ska ha haft en magnitud på ungefär 2,5.

Skalvet ska ha varit ovanligt grunt, bara på ett par kilometers djup.

– Det gör att jättemånga har känt av skalvet, säger seismologen Ari Tryggvarson.

Rutorna skallrade och väggarna skakade. Det var vid 14.46 på måndagseftermiddagen som skalvet registrerades. Skalvet ska ha registrerats ungefär tre kilometer utanför Falköping, enligt seismologen Ari Tryggvarson.

– Det som gör det lite speciellt är att det verkar vara ett ganska grunt skalv, bara på ett par kilometers djup. Det gör att jättemånga har känt av skalvet, säger Ari Tryggvarson.

Enligt honom inträffar den här typen av skalv ungefär fem gånger om året. 

På mätinstrumenten kunde man mäta upp vågor långt från Falköping, men bara personer i närområdet kunde känna av skalvet, berättar Ari Tryggvarson.

"Som ett godståg"

Erika Nilsson, 31, är en av alla Falköpingsbor som skriver i sociala medier om skalvet:

"Ifall någon annan i Falköpingstrakten söker på Facebook på samma sätt som jag just gjorde: Ja, det skakade hos mig också, och hemma vid Peters skrivbord, och hos en kollegas kompis på Trinnöjegatan, och hos åtminstone en främling på Twitter."

För GT berättar hon:

– Det kändes ungefär som att stå bredvid ett järnvägsspår när ett godståg dundrar förbi. Rutorna skallrade och väggarna skakade.

Inte orolig

Erika jobbar i samma hus som ett verkstadsföretag, som brukar bullra en del, och trodde först att det var därifrån som skakningarna kom.

– Men sen började det trilla in sms från kompisar som undrade om jag också hade känt det. Då gissade vi oss fram till att det var ett jordskalv.

Särskilt orolig är hon däremot inte.

– Nej, jag blev mest road. Det blir något att prata om på kafferasten.

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER