Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jordskalv i väst – Anna: ”Dånade”

Anna Nödtveidt från Grebbestad vaknade med ett ryck under jordskalvet.
Foto: Privat / Privat
Foto: PAUL FREDERIK LINDNER / ISTOCK PHOTO

Ett jordskalv väckte boende inom ett stort område på Västkusten.

Anna Nödtveidt, 36, från Grebbestad vaknade med ett ryck.

– Det mullrade nästan explosionsartat och skakade i hela huset, säger hon.

Ett jordskalv med magnitud 2.7 på richterskalan inträffade klockan 04.05 på söndagsmorgonen, enligt Svenska nationella seismiska nätet. Skalvet inträffade 1,5 mil väst om Grebbestad och kändes och hördes i orter som Fjällbacka, Tanum och Strömstad längs norra Bohuskusten.

En av personerna som väcktes av skalvet är Anna Nödtveidt, 36, i Grebbestad. Något som Strömstads tidning var först med att berätta om. Hon vaknade strax efter 04.00 av ett dån och att huset skakade:

– Jag blev klarvaken på en gång. Det vibrerade i väggar och skallrade i kristallglasen. Men det var väldigt mycket ljud i det hela. Det var bara någon sekund det höll på. Det var två dova dån, sedan var det över, säger hon. 

Vaknade med ett ryck

Anna Nödtveidt har varit med om ett par tidigare skalv, och anade att det var det hon var med om:

– Upplevelsen var som att en lastbil körde in i huset, men jag tänkte direkt att det måste vara ett skalv. Det kändes orealistiskt att det skulle vara en bomb, säger hon.