Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonnas hjärntumör växer – får ingen operationstid

Jonna Andersson har väntat över ett år på att få operera sin hjärntumör.
Foto: Privat

I mer än ett och ett halvt år har Jonna Andersson, 40, levt med vetskapen att hon har en växande tumör i hjärnan.

Nästan lika länge har hon väntat på att den ska opereras bort.

Men något operationsdatum är fortfarande inte i sikte.

– Vården måste så klart ta de allra sjukaste patienterna först, men de klarar knappt det. Vi andra kommer inte fram i kön, innan vi blivit tillräckligt sjuka själva, säger Jonna. 

Det började med ett epilepsianfall i februari 2017. Jonna Andersson, som inte förstod vad det var som hände med henne, tog kontakt med sin vårdcentral i Kungsbacka.

Efter en röntgenundersökning kunde läkaren konstatera att hon hade en tumör i hjärnan. Tumören var lyckligtvis godartad, men skulle så småningom behöva opereras bort.

I april 2017 konstaterade neurologen i Kungsbacka att det var dags för operation, och remitterade Jonna till neurokirurgen på Sahlgrenska i Göteborg, berättar hon.– Då hade jag precis gjort en röntgen till som visade att tumören hade växt, säger Jonna, och fortsätter:

– Jag förväntade mig inte att jag skulle ligga på operationsbordet inom en vecka, men jag hade inte förväntat mig att de skulle neka mig operation.

Jonnas operation på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg sköts upp.
Foto: ANDERS YLANDER

Operationen sköts upp

Men det var precis det som hände. Inte på grund av medicinska skäl, enligt Jonna, utan på grund av hög arbetsbelastning. Man hade helt enkelt inte tid, säger hon:

– Jag upplevde att det handlade om att förhala ett beslut, eftersom man inte mäktade med operationen.

– Jag blev upprörd och orolig. En neurolog hade konstaterat att jag har en växande tumör, och då är det orimligt att skjuta upp ett beslut om operation. Tumören kan växa in i nervtrådar i hjärnan, och ju längre man väntar med att operera, desto större blir riskerna, säger Jonna.

Men beslutet att inte operera var ändå bara början på en ångestfylld följetong som alltjämt, i september 2018, pågår.

Jonna: ”Det känns helt absurt”

Neurologen i Kungsbacka skickade fler remisser, och Jonna förklarar att hon åkte på fler besök till Sahlgrenska. I december fattades så äntligen ett beslut om operation. Enligt Jonna fick hon besked om att den skulle bli av i slutet på januari 2018. 

Så blev det inte. I januari informerade neurokirurgen henne om att en operation tidigast kunde bli av i mars. Men väl framme i mars – när Jonna enligt vårdgarantin borde ha opererats – sköts operationen återigen på framtiden. 

Det fanns ingen tid innan sommaren, var beskedet.

Inte under sommaren heller, för den delen. 

Eller hösten.

– Vården måste så klart ta de allra sjukaste patienterna först, men de klarar knappt det. Vi andra kommer inte fram i kön, innan vi blivit tillräckligt sjuka själva. Det känns helt absurt, säger Jonna. 

De långa operationsköerna hänger till stor del ihop med en brist på specialistutbildade sjuksköterskor. Genrebild.
Foto: SHUTTERSTOCK

Göteborg sämst i landet

Enligt tidningen Sjukhusläkaren toppar Göteborg statistiken i landet beträffande antal patienter som väntat över tre månader på en neurokirurgisk åtgärd.

Och de långa väntetiderna kan innebära stora risker för patienterna. Det säger Magnus Tisell, överläkare på Sahlgrenskas neurokirurg.– Av en del neurologiska sjukdomar, inte av alla, blir du sämre när du väntar. Och får du vänta dubbelt så länge som du borde, dubbleras också den risk som finns. Det kostar ingenting att ha patienter på väntelistan, men individen får betala ett högt pris i form av psykisk oro och stress, säger han, och fortsätter:

– Svensk sjukvård styrs mer av budget än av produktion.

”Når inte fram”

De långa operationsköerna hänger till stor del ihop med en brist på specialistutbildade sjuksköterskor, förklarar Tisell:

– Det är något som sjukvården i stort lider av. Om man saknar en viktig personalkategori så kan man inte göra jobbet fullt ut. Vårdkedjan är Inte starkare än dess svagaste länk.Jonna Andersson berättar att hon drabbas av återkommande epilepsiattacker och att hon börjar få problem med minnet. Hon är rädd, ledsen och arg. Men inte bara på grund av sin egen situation.

– Jag är arg för att sjukvården fungerar så här. Det leder till många personliga katastrofer för många människor. Vi har utrustningen och kompetensen i Sverige, men man når inte fram till den, konstaterar hon uppgivet.