Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonna och kollegerna får inte del av ersättningen: ”Ett hån”

Väg risken med att bli smittad av corona kontra risken att ta ett vaccin, säger Farshid Jalalvand.
Jonna Blomborg, sjuksköterska på dialysavdelningen på Östra sjukhuset, är besviken över den uteblivna coronaersättningen.
Foto: Privat
Enligt regionen nekas avdelningen de 500 kronorna per extra arbetspass på grund av att de inte bara behandlar covid-patienter, utan ”vanliga” patienter också.
Foto: JONAS DAGSON / TT NYHETSBYRÅN
Jonna Blomborg.
Foto: Privat

På dialysavdelningen på Östra sjukhuset är ilskan stor när pandemin nått en andra våg.

Trots att de behandlar covid-patienter med full skyddsutrustning får de inte ta del av regionens coronaersättning.

– Jag känner mig inte uppskattad och det känns ärligt talat som ett hån, säger Jonna Blomborg.

I våras fattade regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen beslut att all vårdpersonal som arbetar med skyddsutrustning och behandlar covid-patienter skulle få en coronaersättning.

Summan var på 500 kronor extra per arbetspass och den totala notan skulle uppskattningsvis landa på 74 miljoner kronor för regionen.

– De som jobbar på enheter med smittade covid-19-patienter gör ett fantastiskt arbete. De arbetar under svåra förhållanden som är långt utanför det normala. Vi i regionstyrelsen vill visa vår uppskattning och ge dessa medarbetare en extra ersättning, berättade regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) då.

Men det har visat sig att ersättningen inte gäller alla.

Dialysavdelningen nekas

På dialysavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg får man inte ta del av den extra ersättningen, trots att man arbetar långa timmar med tung skyddsutrustning och behandlar covid-patienter.

Cheferna på avdelningen har försökt att övertala regionen, men utan lycka.

– Resultatet är att folk blir trötta och arga eftersom ledningen uppenbarligen inte är insatt i hur verksamheten fungerar. Att exkludera några som jobbar mycket med covid... Det känns inte bra, säger sjuksköterskan Jonna Blomborg.

Hon fortsätter:

– Jag är medveten om att pengarna inte förändrar läget i sig, men man hade känt en uppskattning och det hade varit ett plåster på såret.

Överväger att sluta

För Jonna har det blivit så ansträngt att hon överväger att byta jobb.

– Jag har tappat tron och det känns som att jag går emot mina egna värderingar. Jag känner att i stället för at trilla ner i bitterhålet så måste jag försöka förändra min situation, för det känns ohållbart, säger hon.

Regionen svarar på kritiken och beslutet via ett mejl:

”Regionstyrelsen fattade beslut den 26 maj 2020 om extra ersättningar i anledning av covid-19 under tiden den 1 april -30 juni 2020. En ersättning på 500 kronor per arbetat ordinarie eller extra pass (ej jour och beredskapskap) till medarbetare som tjänstgjort på enheter som endast behandlar inneliggande smittsamma covid-19-patienter, där det krävs att medarbetaren bär skyddsutrustning. Yrkesgrupper som arbetat på berörda enheter har omfattats”, skriver HR-avdelningen på Västra Götalandsregionen i ett mejl.

Regionens nya besked

Under torsdagen rapporterade DN att samtliga vårdanställda i regionen får rätt till extra pengar om man jobbar mellan 1 december och 10 januari.

– Beslutet innebär 1 600 kronor per dag utöver lön för flyttad semester och 8 000 kronor för en hel vecka. Ett extrapass ersätts med 160 kronor extra i timmen och det gäller även vid övertid, säger Linn Brandström, ordförande i personalutskottet i Västra Götalandsregionen, till tidningen.

Se mer:

Fick tydliga symtom – men det dröjde till fjärde testet innan hon testades positiv.