Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jönköping går upp i stabsläge

Mats Bojestig, region Jönköpings län hälso- och sjukvårdsdirektör och Malin Bengnér, smittskyddsläkare under en tidigare pressträff.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Region Jönköping har beslutat att gå upp i stabsläge på grund av det förändrade coronaläget.

Man måste förbereda för allt fler covidsmittade och att planerade operationer kan behöva skjutas upp, det skriver Jönköpingsposten

Antalet smittade av covid-19 ökar i Jönköpings län precis som i många andra delar av landet. Under onsdagen togs därför beslutet att gå upp i stabsläge. 

– Vi ser en sakta men oroväckande ökning i antalet länsbor som behöver sjukhusvård för covid-19, och det måste vi ha beredskap för att ta hand om, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig, till Jönköpingsposten. 

Man kommer dagligen följa mätningar av till exempel inneliggande patienter med diagnostiserad eller stark misstanke om covid-19, vårdplatser, beläggning, samtal till 1177 Vårdguiden på telefon, material och bemanning.

Tror på lugnare jul än förra året 

Under onsdagen vårdades 16 patienter med covid-19 på sjukhusen i länet. Fem av dessa på Iva. 

Men Mats Bojestig förväntar sig inte att situationen kommer bli lika allvarlig den här julen som förra året, säger han till tidningen. 

– Vi är inte där ännu. Vi vårdade uppemot 100 personer med covid runt jul och nyår förra året. Nu är vi på 16, så det är stor skillnad. Vi förväntar oss inte att antalet covidpatienter kommer att valsa uppemot så höga siffror som vi hade då. Vi är i ett annat läge nu när vaccinet finns, men vi behöver ändå börja planera för att kunna ta emot fler patienter även om det inte kommer att hamna på samma höga nivåer, säger Mats Bojestig.

Se också: