Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonathans starka reaktion – över läsken på Hemmakväll

Foto: Privat
"Jag tycker att det är förminskande för de miljontals människor som fallit offer för kommunismen", säger Jonathan Bessou om läsken "Leninade". Foto: Privat
Han upptäckte flaskorna i Hemmakvälls butik i Aölingsås där han bor. Foto: Privat

En läsk med namnet "Leninade" och som har en etikett med den kommunistiska symbolen hammaren och skäran säljs i den populära godisbutiken Hemmakväll.

Det fick den moderate kommunpolitikern Jonathan Bessou, 22, att reagera.

– Jag blev riktigt upprörd. Jag tycker att det är förminskande för de miljontals människor som fallit för kommunismen, säger han.

Det var i förra veckan som den moderata kommunpolitikern Jonathan Bessou, 22, besökte Hemmakvälls butik i Alingsås där han bor.

På väg ut fastnade hans blick på kylskåpet – och mer specifikt på läsken "Leninade".

– Först trodde jag inte att det var sant, säger han.

"Förminskar kommunismens offer

Det som fick honom att reagera så pass starkt var den kommunistiska symbolen på flaskans etikett – hammaren och skäran, något Aftonbladet var först med att skriva om.

Vladimir Lenin var Sovjetunionens förste kommunistiske ledare och den som lade grunden för den sovjetiska enpartidiktaturen.

– Jag blev riktigt upprörd. Man anspelar på kommunismen och jag tycker det är förminskande för de miljontals människor som föll offer för kommunismen. Man förminskar dessutom de människor som har familjemedlemmar som flytt från Gulag och allt som Lenin gjorde, säger Jonathan Bessou.

Han fortsätter:

– Det hade aldrig varit okej att ha en läsk som heter "Hitlerino" med en svastika på. Jag tycker det är jättebra att man är så pass kritisk när det kommer till hakkors och nazism men jag tycker att man ska vara minst lika kritisk när det gäller kommunism.

Läsken "Leninade" har sålts under slogans som till exempel "War Is Best Served Cold" och "It's This Or The Gulag". Foto: Privat

Jonathan Bessou: "Slår helt fel"

Jonathan Bessou kan se den humoristiska baktanken men tycker att det i det här fallet slår helt fel.

– De flesta som handlar på Hemmakväll vill jag ändå säga är under 18 år och inte så medvetna om vad kommunismen gjort. Då bidrar det här till en väldigt dålig relativisering. Hade det varit i ett annat sammanhang kanske man hade lagt ett litet flin åt det men inte nu.

Läsken "Leninade" har tillverkats sedan början av 2000-talet under slogans som till exempel "A taste worth standing in line for", "Drink comrade! Drink", "War is best served cold" och "It's this or the Gulag".

GT har sökt Hemmakväll för en kommentar utan framgång.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!