Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas vinterbadade – då stannade hjärtat

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Jonas Lundell med sambon Jenny Torell och grannarna Christian Schmitt, Henrik Strömblad och Linda Jägard.
Foto: Riksförbundet HjärtLung

På julafton fick Jonas Lundell, 49, en idé:

Han skulle vinterbada.

Efter att han kommit upp ur vattnet föll han ihop – hjärtat hade stannat.

Utan sin sambo och tre rådiga grannar hade han inte överlevt.

– Jag är oändligt tacksam till dem, säger han.

På julaftons förmiddag för snart ett år sedan gick Mölnlyckebon Jonas Lundell ner till sjön Örtjärn bara 150 meter från huset.

Himlen var klarblå och luften krispig – och Jonas hade fått för sig att han skulle kallbada för första gången på 20 år.

Sambon Jenny Torell hade protesterat och tyckt det var onödigt, men Jonas stod på sig.

Med ner till sjön följde en av sönerna, Jonas svärmor och sambon Jenny. Den sistnämnde hade han bett filma ögonblicket då han skulle doppa sig.

– Tänk om jag dör, ses Jonas på skämt säga i filmklippet.

Föll baklänges

Bara sekunder senare föll han handlöst ihop. Hjärtat hade stannat, något GP var först att rapportera om. 

Panik utbröt.

– Han ramlade bakåt. Jag fattade inte att det var ett hjärtstopp. Händerna var helt förvridna. Jag slog honom i ansiktet och skrek efter hjälp, säger Jenny Torell, 41.

Till undsättning kom en av parets grannar, som direkt påbörjade hjärt-lungräddning. Snart anslöt ytterligare två från grannskapet.

Tillsammans med sambon Jenny, som fick blåsa in i Jonas mun, hjälptes de åt med kompressioner under de 23 minuter det tog innan ambulansen anlände.

– Det tog så lång tid tills ambulansen kom. Jag trodde inte han skulle klara sig, säger Jenny.

Till följd av de hårda kompressionerna mot Jonas bröstkorg knäcktes fyra revben. Blod började också komma upp genom mun och näsa.

– Vi blev tillsagda att vända på huvudet, torka ur munnen och fortsätta blåsa. Det är tydligen vanligt att man börjar blöda, man måste trycka så pass hårt, säger Jenny Torell.

Nu har de fyra tilldelats priset Årets hjärt-lungräddare 2021.
Foto: Riksförbundet HjärtLung

Vaknade upp förvirrad

Efter att ambulansen kommit kördes Jonas Lundell till Sahlgrenska. Där låg han nedsövd i två dygn innan han vaknade.

Då visste han inte var han var.

– En vecka är som borta. Ett par dagar före och ett par dagar efter. När jag vaknade upp visste jag ingenting, naturligtvis. Jag hade ont överallt och var förvirrad. Jag hann tänka att jag blivit påkörd eller överkörd, säger Jonas Lundell.

Ganska snabbt kom dock en sjuksköterska och berättade vad som inträffat.

– Den känslan är inte bra. En känsla som var chockartad. När någon säger en sådan signifikant sak som du inte själv är medveten om, och du inte vet att det hänt, är svår att ta in, säger han.

Under tiden på sjukhus kunde läkarna konstatera att hjärtstoppet berodde på en läckande hjärtklaff, som han själv tidigare inte haft en aning om.

En ICD, en kombinerad pacemaker och hjärtstartare, har nu opererats in.

Totalt låg han inne i två veckor. Den 8 januari skrevs han ut. Sedan började det jobbiga, berättar han. De 6-7 första månaderna beskriver han som förskräckliga.

Vissa sviter kvar

Elva månader efter händelsen är han nu mer eller mindre återställd.

– Jag kan jobba och verka ungefär som vanligt. Jag är inte 100 procent tillbaka, men nästan. Jag märker av vissa sviter, lite trötthetssymtom då och då, säger han.

Sambon Jenny fyller i:

– Det har präglat det här året väldigt mycket. Jag var orolig i början att dosan skulle slå till så att han skulle svimma, och vågade inte släppa honom själv med barnen.

Nu vill Jonas och Jenny få fler att lära sig hjärt-lungräddning. Jenny ska bland annat ta en HLR-kurs med kollegerna på jobbet.

Jonas:

– Det viktigaste är att fler människor lär sig. Jag hade varit nästan helt oduglig själv om det varit ombytta roller, och det skäms man för lite. Tänk om alla kunde ha sinnesnärvaro som de här tre. Det är det viktigaste för mig, att det faktiskt går att rädda liv.

Tacksamhet mot grannarna

Han känner stor tacksamhet till grannarna Henrik Strömblad, Linda Jägard och Christian Schmitt som kom till undsättning. 

För sin insats har de tillsammans med Jenny Torell nyligen belönats med utmärkelsen Årets hjärt-lungräddare 2021 som delas ut av Riksförbundet HjärtLung och HLR-rådet.

– Jag är oändligt tacksam till dem. De har bokstavligen räddat mitt liv. Hade de inte varit där hade jag varit död, säger Jonas Lundell.

– Det hade varit så ledsamt för barnen att förlora sin far när de är så små. Jag är väldigt tacksam till Jenny och grannarna för att de lyckades hålla kvar mig den halvtimmen på ett utomordentligt sätt.

Årets hjärt-lungräddare 2021

Motivering till 2021 års pris: 


Henrik Strömblad, Linda Jägard, Christian Schmitt och Jenny Thorell har i samarbete bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Så gör du HLR

1. Larma 112.


2. Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut.


– HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.

– För att hjärtat ska starta krävs ofta en strömstöt från en hjärtstartare.

– I samband med covid-19 rekommenderar HLR-rådet att enbart kompressioner ska utföras på vuxna i en akut situation, tillsammans med en hjärtstartare i väntan på ambulans.


Källa: Riksförbundet HjärtLung

Hjärt-lungräddning: Så gör du

Röda korsets instruktör visar.