Jonas Lundström är besviken på hur Västtrafik behandlat honom. Foto: PrivatJonas Lundström är besviken på hur Västtrafik behandlat honom. Foto: Privat
Jonas Lundström är besviken på hur Västtrafik behandlat honom. Foto: Privat
Jonas pendlar till sitt jobb i Göteborg från Vänersborg där han bor. Foto: AXEL ÖBERGJonas pendlar till sitt jobb i Göteborg från Vänersborg där han bor. Foto: AXEL ÖBERG
Jonas pendlar till sitt jobb i Göteborg från Vänersborg där han bor. Foto: AXEL ÖBERG

Jonas stora biljettilska – blev av med 1700 kronor

Publicerad

Biljettköpet misslyckades men Västtrafik drog ändå över 1700 kronor från Jonas konto. 

Trots att han förklarade att han inte hade råd att köpa en ny periodbiljett skulle han inte få kompensation i väntan på att pengarna skulle komma tillbaka.
– Jag vet knappt om jag kommer att ha råd att åka till jobbet, säger Jonas Lundström.

Jonas Lundström, 22, skulle köpa periodbiljett för regionen runt via Västtrafiks app To Go. Han hade betalat de 1725 kronorna för 30-dagarsbiljetten, men fick ingen biljett. Och pengarna var borta från kontot.

Han berättar att han ringde upp Västtrafiks kundtjänst och fick då till svar att köpet makulerats och att pengarna borde komma tillbaka om några minuter. Men pengarna kom inte.

När han skulle åka hem från jobbet åtta timmar senare hade pengarna fortfarande inte kommit tillbaka.

Jonas Lundström hade betalat de 1725 kronorna för 30-dagarsbiljetten, men fick ingen biljett. Foto: PRIVAT

Hade inte råd att köpa ny biljett

Han ringde tillbaka till Västtrafik och får då veta att det skulle ta tre dagar innan pengarna kommer tillbaka, något som får stor påverkan på Jonas ekonomi.

– Jag har ganska låg lön. För mig är det förödande att ligga ute med så mycket pengar, säger han.

Jonas pendlar till sitt jobb i Göteborg från Vänersborg där han bor. Men ekonomin är tajt och Jonas berättar att han inte har råd att köpa en ny periodbiljett i väntan på att pengarna ska komma tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Jennys bensinvrede efter tankningen: ”Förbannad” 

Besviken på Västtrafiks bemötande

– Jag vet knappt om jag kommer att ha råd att åka till jobbet. Det är ganska jobbigt just nu, berättade han på onsdagen.

Han känner att Västtrafik borde kunna vara mer tillmötesgående när han förklarade sin situation, och känner inte att han har fått ett bra bemötande.

– Det jag tycker är konstigt är att de hade ju bara lätt kunnat skriva ut en tredagarsperiod så länge under tiden jag får ligga ute med pengarna, säger han. 

Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.Foto: PRESSBILD

Västtrafik: ”Beklagligt”

Mette Ramquist, presschef på Västtrafik, förstår att det här har ställt till det för Jonas och hon meddelar att man kommer att ta kontakt med honom under dagen.

– Vi hoppas det ska ordna sig så fort det bara går. Vi utreder just nu vad det beror på att han inte fått pengarna och det är ett prioriterat ärende. Normalt sett, om man betalar med Swish ska pengarna gå tillbaka relativt snabbt, säger hon och fortsätter:

– Det är så klart beklagligt att det här har hänt. Naturligtvis kommer vi att kompensera honom för de biljetter han har tvingats köpa extra om det är vi som har gjort fel. 

Efter att GT har varit i kontakt med Västtrafik har Jonas fått en värdecheck till samma värde som en 30-dagars regionen runt-biljett och en ursäkt från företaget. Han ska även få tillbaka pengarna som drogs från kontot. Men han känner sig fortfarande besviken på deras bemötande.

– Det finns människor som inte har orken att stå på sig som jag, säger han.

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER