Jonas Sjöstedts attack mot Bildt: "Haft svårt"

Foto: Lennart Rehnman

Snart brakar kampen om väljarna i gång på allvar.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är kritisk mot hur Sverige och utrikesminister Carl Bildt hanterar oroligheterna i Ukraina.

– Han har inte haft några problem att vara tydlig mot Ryssland, men han har haft väldigt svårt att kritisera att det sitter ett fascistiskt parti i regeringen i Ukraina, säger Vänsterpartiets partiledare.

Jonas Sjöstedt är på besök i födelsestaden för att hälsa på Vänsterpartiet i Göteborgs distriktårskonferens på Folkets hus i Backa. Han ligger i startgroparna för en intensiv valkampanj, som går under parollen "Inte till salu".

– Det handlar dels om vår starkaste fråga om det privata vinstintresset i välfärden, men också om andra delar av samhällsutvecklingen: de otrygga jobben, miljöfrågor, att den sortens värden och att vi som parti inte är till salu, säger han.

"Solklart brott mot folkrätten"

Men just nu är det mycket fokus på internationella frågor. Jonas Sjöstedt oroas över Rysslands agerande på Krim.

– Det är ett solklart brott mot folkrätten. Och den folkomröstning man har hållit är helt illegitim. Omvärlden kan inte acceptera att Ryssland ger sig själv rätten att invadera grannländer.

Han anser att Sverige med utrikesminister Carl Bildt i spetsen borde markera starkt även mot den ukrainska regeringen där det högerextrema partiet Svoboda ingår.

– Det beklagar jag att han inte gör. Jag tycker att det hade varit rimligt. Vår kritik mot Ryssland hade varit ännu starkare om vi förmått att även kritisera Ukraina, säger Jonas Sjöstedt.

Saknar trovärdighet

Vänsterledaren menar också att den svenska utrikespolitiken gällande Turkiet saknar trovärdighet. Där såg premiärminister Recep Tayyip Erdogan i veckan till att Twitter blockerades.

– Vi har ett demokratibistånd till andra länder där vi stöder opposition och även stöder att man kan använda sociala medier. Det borde utvecklas ännu mer, men vi har ett trovärdighetsproblem när vi samtidigt övervakar våra egna medborgare med FRA-lagen och att mycket tyder på ett nära samarbete med amerikanska NSA. Vi skulle väga tyngre här om vi inte själva bidrog till massövervakningen, säger Jonas Sjöstedt.