Jonas Sjöstedt: ”Jag applåderar verkligen”

Jonas Sjöstedt stöttar sina partikolleger i Göteborg, som nu går samman med MP och Fi.
Foto: MAJA SUSLIN/TT
Daniel Bernmar blir gruppledare för det nya rödgrönrosa blocket i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Tillsammans med Miljöpartiet och Feministiskt initiativ skapar Vänsterpartiet ett nytt block i Göteborg – utan Socialdemokraterna.

Ett initiativ som hyllas av partiledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag applåderar verkligen, säger han.

V, MP och Fi kommer lägga fram ett gemensamt budgetförslag i Göteborg – utan S. Ett nytt rödgrönrosa block är därmed ett faktum och tillsammans har de tre partierna 19 mandat mot Socialdemokraternas 17.

– Vi har konstaterat hela tiden att vi har velat skapa en rödgrönrosa samverkan. S har tackat nej. Då ser vi ingen annan möjlighet än att arbeta vidare så här, säger Daniel Bernmar, gruppledare både för Vänsterpartiet i Göteborg och för det nya blocket.

V:s partiledare Jonas Sjöstedt stöttar beslutet.

"Utmärkt att Vänsterpartiet Göteborg och Daniel Bernmar samlar ett vänsteralternativ när socialdemokraterna vägrar förhandla vänsterut", skriver han på Twitter.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1059734603332796421

Jonas Sjöstedt applåderar

Han utvecklar:

– Det är utmärkt att Vänsterpartiet har samlat ihop ett vänsteralternativ så att det finns i kommunfullmäktige, och att man lägger en gemensam budget. Det blir särskilt viktigt när Socialdemokraterna vägrat förhandla med andra vänsterpartier, att det läggs fram ett större alternativ.

Jonas Sjöstedt fortsätter:

– Jag applåderar verkligen. När sossarna inte kan samarbeta kan Vänstern kliva fram och göra det.

Daniel Bernmar, V, Karin Pleije, MP, och Stina Svensson, Fi, lägger en gemensam budget i Göteborg.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

V gick starkt i Göteborg

Samtidigt är alliansen det största blocket i Göteborg med sina totalt 24 mandat.

– Nu är det upp till Socialdemokraterna. De kan rösta på det rödgrönrosa budgetförslaget när deras egen budget fallit. Då får man ett starkt block som röstar för vänsterpolitik i kommunfullmäktige och vägen är öppen för att samarbeta med de rödgrönrosa framöver. Det här ger Socialdemokraterna ett alternativ att gå vänsterut eller högerut, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet gick starkt i kommunvalet och har nu ökat med tre mandat jämfört med under föregående mandatperiod.

– Det är bra att man kliver fram så att det finns ett vänsteralternativ i Göteborgspolitiken. Sedan är det lite sorgligt att Socialdemokraterna inte verkar inse att man måste välja mellan höger och vänster, säger Jonas Sjöstedt.