Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Sjöstedt: ”Jag applåderar verkligen”

Jonas Sjöstedt stöttar sina partikolleger i Göteborg, som nu går samman med MP och Fi.Foto: MAJA SUSLIN/TT
Daniel Bernmar blir gruppledare för det nya rödgrönrosa blocket i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Tillsammans med Miljöpartiet och Feministiskt initiativ skapar Vänsterpartiet ett nytt block i Göteborg – utan Socialdemokraterna.

Ett initiativ som hyllas av partiledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag applåderar verkligen, säger han.

V, MP och Fi kommer lägga fram ett gemensamt budgetförslag i Göteborg – utan S. Ett nytt rödgrönrosa block är därmed ett faktum och tillsammans har de tre partierna 19 mandat mot Socialdemokraternas 17.

– Vi har konstaterat hela tiden att vi har velat skapa en rödgrönrosa samverkan. S har tackat nej. Då ser vi ingen annan möjlighet än att arbeta vidare så här, säger Daniel Bernmar, gruppledare både för Vänsterpartiet i Göteborg och för det nya blocket.

V:s partiledare Jonas Sjöstedt stöttar beslutet.

"Utmärkt att Vänsterpartiet Göteborg och Daniel Bernmar samlar ett vänsteralternativ när socialdemokraterna vägrar förhandla vänsterut", skriver han på Twitter.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1059734603332796421

Jonas Sjöstedt applåderar

Han utvecklar:

– Det är utmärkt att Vänsterpartiet har samlat ihop ett vänsteralternativ så att det finns i kommunfullmäktige, och att man lägger en gemensam budget. Det blir särskilt viktigt när Socialdemokraterna vägrat förhandla med andra vänsterpartier, att det läggs fram ett större alternativ.

Jonas Sjöstedt fortsätter:

– Jag applåderar verkligen. När sossarna inte kan samarbeta kan Vänstern kliva fram och göra det.

Daniel Bernmar, V, Karin Pleije, MP, och Stina Svensson, Fi, lägger en gemensam budget i Göteborg.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

V gick starkt i Göteborg

Samtidigt är alliansen det största blocket i Göteborg med sina totalt 24 mandat.

– Nu är det upp till Socialdemokraterna. De kan rösta på det rödgrönrosa budgetförslaget när deras egen budget fallit. Då får man ett starkt block som röstar för vänsterpolitik i kommunfullmäktige och vägen är öppen för att samarbeta med de rödgrönrosa framöver. Det här ger Socialdemokraterna ett alternativ att gå vänsterut eller högerut, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet gick starkt i kommunvalet och har nu ökat med tre mandat jämfört med under föregående mandatperiod.

– Det är bra att man kliver fram så att det finns ett vänsteralternativ i Göteborgspolitiken. Sedan är det lite sorgligt att Socialdemokraterna inte verkar inse att man måste välja mellan höger och vänster, säger Jonas Sjöstedt.