Jonas och Alina väcktes – av inbrottstjuv i sovrummet

Jonas och Alina Lind vaknade upp av att en inbrottstjuv stod i deras sovrum.
Foto: Privat
Tjuven flydde i parets bil. Senare hittades den totalkvaddad i närheten.
Foto: Privat

Jonas Lind vaknade av att hans fru Alina satt upp i parets säng.

Något som han trodde var prat i sömnen visade sig vara något annat – en inbrottstjuv befann sig i parets sovrum och rotade igenom deras tillhörigheter.

– Det är för jävligt. Det känns som vårat privatliv har utsatts för en oerhörd kränkning, säger Jonas.

En rapport från Brottsförebyggande rådet visar att Jonas och Alina inte är ensamma att drabbas – i takt med sommarens uttåg ökar inbrotten. 

Jonas Lind, 27, vaknade upp i lägenheten i Borås av att hans fru Alina, 26, satt upp i sängen.

– Jag hörde min fru säga ”vem är du?”. Först trodde jag att hon talade i sömnen, men när jag vände på mig såg jag att en man stod och rotade igenom vår garderob, säger Jonas.

Jonas berättar att han reagerade instinktivt och rusade mot tjuven, efter en jakt som slutade med att tjuven sprang ut genom ytterdörren, trodde Jonas och Alina först att tjuven lämnat parets hem med tomma händer.

– Sen säger min lillasyster som stannat över från kvällen innan att min telefon är borta och min väska. Sen frågar hon om bilen är kvar.

– Det är då jag upptäcker att den är borta, säger Jonas.

Stal och kvaddade parets bil

Efter att ha efterlyst bilen via sociala medier hittas den i närheten, totalkvaddad, något som Borås Tidning också rapporterat om.

– Han hade gjort skrot av den,  försökt preja in den mellan ett träd och en sten men misslyckats, sen hade däcket sprängts också. Hela bilen var länsad och han hade tagit allt.

Tjuven vandaliserade parets bil.
Foto: Privat

En dryg vecka efter brottet har polisen inte gripit någon misstänkt gärningsman, men man rubricerar händelsen som stöld genom inbrott och tillgrepp av fortskaffningsmedel, samtidigt som man väntar på DNA-träff från det blod som hittats i parets lägenhet.

– Polisen tror att det är tjuvens, berättar Jonas.

”En oerhörd kränkning”

Men Jonas och Alina mår fortfarande dåligt av det som hände.

– Det är för jävligt. Det känns som vårat privatliv har utsatts för en oerhörd kränkning, säger Jonas och fortsätter:

– Vår enda tröst, och det säger vi varje dag till varandra, är att han inte hade en pistol eller en kniv och gav sig på någon av oss. 


LÄS OCKSÅ: Fruktad inbrottsliga kan slå till i Göteborg 


Oron är så stor att paret bestämt sig för att leta efter en ny bostad.

– Varenda dag när vi kommer hem till den här lägenheten blir som en påminnelse om att det varit en okänd man här inne. Min största besvikelse är att jag inte kunde komma ikapp honom och vänta på polis, så hade vi sluppit den här ovissheten.

Jonas och Alina är långt ifrån ensamma att drabbas av inbrott under den här perioden av året.

Statistiken från BRÅ visar en uppgång av inbrott i samband med höstens intåg.
Foto: Brottsförebyggande rådet

En rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att antalet anmälda förra året ökar i slutet av sommaren.


LÄS OCKSÅ: Inbrottsvåg i Västsverige – så slår ligorna till 


Christer Fuxborg är presstalesperson vid polisen i region Väst. Han menar att BRÅ:s statistik är i linje med polisens egna, siffror som enligt honom sett likadana ut i åratal.

–  Vi brukar ha en viss uppgång i början på hösten, absolut. Det kan vara så att folk varit borta på semestrar och sedan kommer hem, det är därför man kan se en topp i samband med att folk kommer hem från sommarsemestern.

Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.
Foto: POLISEN POLISEN

Polisen: ”Försvinner via Östeuropa”

Fuxborg menar att tjuvarna är duktiga på att kartlägga vilka hus som står tomma.

–  Tjuvarna har inga högskolepoäng direkt, men de förstår hur man ska gå till väga för att inte bli upptäckta, säger han.

Enligt Fuxborg kommer dessutom tjuvar från andra länder för att stjäla i Sverige.

– Det är inte bara människor som bor i våran region som begår den här typen av brott, utan det finns folk som åker igenom och ställer till det. Vi vet att det historiskt sett försvinner en hel del gods via Östeuropa. 

Christer Fuxborg: ”Så undviker du inbrott”

Det gäller att lura tjuven. Man ska prata med sina grannar och informera dem om man ska vara borta. Be om hjälp med posten eller be dem parkera någon av sina bilar på ens garageinfart, om de har fler än en. 


Nu när det börjar bli lite mörkare gäller det att tända upp även när man inte är hemma, så man inte sticker ut. Man kan överväga att skaffa en timer som tänder upp, eller ytterbelysning som tänds via rörelsedetektorer.


Låt inte snålheten bedra visheten. Att investera i ett larm eller belysning innan man råkat ut och inte efter är en god idé. Kostnaderna för den här typen av säkerhetsåtgärder är ganska små i sammanhanget för de ställer till en jäkla massa bekymmer om man blir av med grejer som är oersättliga.