Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jomshof: Protesterna hjälpte Sverigedemokraterna växa

Richard Jomshof visade bland annat upp GT:s artikel inför föreläsningen.
Foto: Leo Jusufi
Ett 30-tal personer höll till utanför universitetets entré.
Foto: Leo Jusufi
Richard Jomshof.
Foto: SVEN LINDWALL

Trots upprop om protestaktioner gick det lugnt till när Richard Jomshof, SD, höll sitt föredrag på universitetet i Göteborg. 

En person leddes under föreläsningen ut av vakter – annars höll sig de 30 demonstranterna utanför. 

– Det är en sak att man protesterar, men man måste göra det på ett snyggt sätt, sa Jomshof efteråt – och berättade att det också hjälpt partiet att få uppmärksamhet. 

Institutionen för Journalistik och masskommunikation, JMG, har sedan i höstas låtit riksdagspartierna hålla föredrag om kommunikation. 

”Hur tänker en partistrateg?” har varit rubriken för föreläsningarna. Men trots flera kända namn på plats har det på förhand varit överlägset mest uppmärksamhet kring Richard Jomshofs föreläsning, som hölls på torsdagen. 

En anledning till det var att omkring 100 akademiker inför föreläsningen skrev på en protestlista – för att försöka stoppa Sverigedemokratens föreläsning. Vilket i sig orsakade motreaktioner och debattartiklar. På sociala medier planerades också olika typer av protestaktioner mot föreläsningen. 

”Gick bra”

På torsdagen gick det dock lugnt till. 

Omkring 30 personer med plakat höll till utanför universitets entré, och inne i salen avbröt en person föreläsningen genom att skrika ut sina åsikter om partiet vid ett tillfälle, men leddes ut av vakter. Demonstranterna skrev i sitt upprop, bland annat, att Sverigedemokraterna genom föreläsningar på universitet får möjlighet att bygga upp ”en modern fasad”. 

Jomshof själv sa så här om föreläsningen till GT efteråt: 

– Jag tycker nog att det gick bra. Jag fick föra fram det jag ville och jag tycker att det överlag var väldigt intressanta frågor. Det här är positivt, ett politiskt samtal. Det är uppenbart att många här inte var sverigedemokrater och det är positivt att de får chansen att ställa frågor och att jag får chansen att ge ett utförligt svar. 

Han fortsatte: 

– Även om man inte håller med varandra kan det ge en viss respekt för varandra, och det är ett problem i svensk politik i dag, att man saknar respekt för varandra i olika grupperingar. 

”Bra med kritiska frågor”

Under själva föreläsningen använde Richard Jomshof en del av rapporteringen inför densamma. Han berättade att protesterna hjälpt till att uppmärksamma föreläsningen och att det var skälet till att flera medier i Göteborg var på plats för att bevaka. 

Sociala medier har också varit en stor faktor till partiets framgångar, menade Jomshof, som också berättade hur partiet historiskt sett haft svårt att få utrymme i traditionella medier. Bland annat stoppades en reklamfilm i TV4 2010 – som på grund av det fick större spridning än väntat. 

Om protesterna utanför – och delvis i – salen, sa han så här till GT: 

– Det är en sak att man protesterar, det måste man ha rätt att göra – om man gör det på ett snyggt sätt. Men jag har väldigt svårt att förstå de som säger att ”vi inte ska bjuda in till exempel Sverigedemokraterna till universitetet”. Det är ungefär som att säga att Moderaterna inte får komma, eller Vänsterpartiet får inte komma. Jag förstår inte hur man tänker. 

Han fortsatte: 

– Tvärtom är det bra om alla partier får komma och man får ställa kritiska frågor och det är öppet. Det är en grundbult i demokratin. 

Föreläsningen om partistrategernas taktiker var säsongens sista på JMG. Här frågas SD:s Richard Jomshof ut av Expressens Niklas Svensson i Almedalen