Tillsammans med sin mamma Ann föreläser nu Jolin Heen om sin uppväxt i ett missbrukshem. Foto: PrivatTillsammans med sin mamma Ann föreläser nu Jolin Heen om sin uppväxt i ett missbrukshem. Foto: Privat
Tillsammans med sin mamma Ann föreläser nu Jolin Heen om sin uppväxt i ett missbrukshem. Foto: Privat
Jolins mamma Ann. Foto: PrivatJolins mamma Ann. Foto: Privat
Jolins mamma Ann. Foto: Privat
Jolin Heen växte upp i Falkenberg med både mamma och pappa som missbrukade. Nu vill hon hjälpa andra. Foto: PrivatJolin Heen växte upp i Falkenberg med både mamma och pappa som missbrukade. Nu vill hon hjälpa andra. Foto: Privat
Jolin Heen växte upp i Falkenberg med både mamma och pappa som missbrukade. Nu vill hon hjälpa andra.  Foto: Privat

Jolins, 27, föräldrar var missbrukare

Publicerad

Jolin Heen, 27, växte upp med missbrukande föräldrar. I dag lever hon själv ett nyktert liv och föreläser om sin uppväxt – och hoppas kunna förändra synen på alkohol.

– Jag vill lyfta på den blöta filten, få människor att förstå att det är okej att prata om vad man är med om och att man inte är ensam. Och få människor att tänka till, säger hon.

Jolin Heens uppväxtsituation delas av många. Hon växte upp i Falkenberg och hennes föräldrar skilde sig när hon bara var 1,5 år. Därefter var kontakten med pappan högst sporadisk. Han missbrukade allt från alkohol till droger och var känd på orten.

– Som barn är man väldigt begränsad, man förstår inte varför han beter sig kontigt och tycker mest det är pinsamt.

Kanske var det på grund av sin pappa som hon under lågstadiet kom i kontakt med en stödgrupp. Där mötte hon andra barn i samma situation.

När hennes pappa sedan dog föll hennes mamma, Ann Heen, tillbaka i sitt missbruk.

– Det blev bara värre och värre. Vi blev vräkta och fick bo i en lägenhet från socialen. Ibland kändes det som jag var den vuxna, jag fick axla vuxenrollen för tidigt.

"Alkohol var som en allergisk reaktion"

Samtidigt började Jolin Heen själv att dricka mycket. Alkoholen bedövade, samtidigt som den förstärkte känslorna av kaos.

– Jag drack ofta och mycket. Jag tog till alkohol för att fly, men allt för ofta så kände jag mig bara mer ledsen. Alkohol var som en allergisk reaktion.

När hon gick i nian erkände hennes mamma för fösta gången att hon tog droger. Och det var Jolin som då kontaktade både en lärare och öppenvården för att få hjälp med sin situation.

Det blev en till runda i en stödgrupp och hennes mamma accepterade att vara på behandlingshem i nio månader.

Några år senare beslutade sig Jolin Heen för att hon själv inte skulle dricka mer. Efter att ha sett missbrukets baksidor valde hon i stället att försöka hjälpa andra.

"Måste våga prata"

I dag föreläser hon tillsammans med sin mamma och bor i Göteborg.

– Om jag bara kan nå fram till en person så att den kan förstå att den inte är ensam så betyder det mycket. Det finns så många som varit med om, eller är med om, samma sak som jag och vi måste våga prata om det.

Hon menar att det dels finns en kultur kring att man inte ska lägga sig i andra personers liv för mycket. Trots att just det kan vara räddningen.

– Ett barn förstår inte vad den ska göra i en sån här situation, då måste de runtomkring ställa upp. Ett barn förtjänar att ha nyktra och pålitliga människor omkring sig, säger Jolin Heen.

Samtidigt, menar hon, är det dags att de som brukar alkohol verkligen funderar på varför de gör det.

– Jag vill spränga myten om att vi behöver det. Att man "ska" dricka på midsommar, att det tillhör vår kultur och våra traditioner.

Tillsammans med sin mamma hoppas hon att hennes föreläsningar kan ge inblick om att det finns hjälp att få – och att man inte är ensam.

– Missbruk är en sjukdom, en familjesjukdom – och det är många drabbade.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER