Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johnnys monsterfångst: Jättehummer – på 5 kilo

Johnny Andersson med jättefångsten.Foto: LÄJETS FISK
Besten på 4,95 kilo.Foto: LÄJETS FISK
Hummern beskrivs som något av en rekordfångst.Foto: LÄJETS FISK

En hummer på nästan fem kilo.

Fiskaren Johnny Andersson drog upp ”monstret” ur havet. 

– Jag har aldrig sett en sån stor hummer, säger han om bjässen.

Johnny Andersson från Träslövsläge i Varbergs kommun var 15 sjömil utanför Läjets fiskehamn när han gjorde rekordfångsten.

Johnny kunde knapp tro sina ögon när han drog upp hummern med jätteklorna.

– Det var roligt att se. Först trodde jag inte att den var så tung, inte hela fem kilo. Det är svårt att bedöma, säger han.

Han bestämde sig för att lämna in hummern till lokala fiskhandlaren Läjets fisk. 

Fångsten: 4,95 kilo

Där visade vågen 4,95 kilo.

– Vi har aldrig sett en sån hummer, varken jag eller min man, trots att vi fiskat i många år. Det är roligt framför allt för Johnny att göra en sån fångst, säger Lovisa Bengtsdotter som äger fiskbutiken tillsammans med maken Patrik.

Lovisa Bengtsdotter på Läjets fisk.Foto: LÄJETS FISK

Utöver att väga hummern fotograferade och dokumenterade butiken den. Sedan släpptes den tillbaka i havet.

– Dels är en sån stor hummer svår att koka så det blir gott att äta. Och sen är en stor hummer väldigt potent. Han gör gott för hummerbeståendet om han får vara kvar och ser till att försöka sig. Hummerbeståenden har ju haft det lite kämpigt och både som yrkesfiskare och fiskehandlare vill vi gärna ha goda bestånd och ett hållbart fiske. Då var det ganska självklart att han skulle få komma tillbaka till havet efter att han glatt oss här i hamnen, säger Lovisa Bengtsdotter.

Expert: Ovanligt

Enligt Lovisa ”nosar” hummern på ett rekord. Hon säger att det etablerade Sverigerekordet är 5,1 kilo. 

Enligt SVT Väst, som tidigare rapporterat om rekordet, ska en hummer på sex kilo ha fångats utanför Göteborg i slutet på 1940-talet.

Enligt Mats Ulmestrand, skaldjursexpert vid Sveriges lantbruksuniversitet, hör en fångst av den här digniteten inte till vanligheterna.

– Det är väldigt ovanligt. Det beror på att det finns en hierarki i hummertillstånden, och sådana stora humrar är dominanta. Och har man inte så många fiender förutom människan så kan man bli så stor, säger han till SVT Väst.