Det var ett kraftigt blixtnedslag som drabbade Johnny och hans son Richard. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Richard Ström
Det var ett kraftigt blixtnedslag som drabbade Johnny och hans son Richard. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Richard Ström

Johnny slungades åtta meter vid blixtnedslag

Publicerad

Johnny Pettersson, 65, slungades åtta meter när blixten slog ner hemma på gården utanför Åmål.

Sonen Rickard förlorade hörseln vid olyckan som kunde slutat långt mycket värre.

– Han lever ju i alla fall. Visst känner jag att vi hade änglavakt, säger Johnny till GT.

När GT pratar med Johnny Pettersson väntar han på telefonsamtal från Centralsjukhuset i Karlstad. Dit fördes sonen Rickard, 29, efter att han mirakulöst överlevde blixtnedslaget.

– Polisen säger att vi hade änglavakt och så känner jag också, absolut, säger Johnny Pettersson.

Tillsammans snickrade far och son i uthuset hemma på gården vid 15-tiden på måndagen.

– Då slog den ner, blixten, på flera ställen samtidigt. Tryckvågen skickade iväg mig en sju-åtta meter. Det flög asfaltbitar överallt, säger Johnny.

Uthuset fylldes med gråsvart rök och Johnny ropade djupt chockad efter sin son.

– Men jag fick inget svar. Jag fattade inte var han hade tagit vägen.

"Han hann släppa"

Blixten hade slagit ner i den såg som sonen Rickard bara sekunderna innan höll i sin hand.

– Han hann släppa den. Annars vet jag inte hur det hade gått, säger Johnny Pettersson.

– Sen kom han och höll sig för huvudet. Då var han helt döv, grabben.

Också Johnny förlorade under en kort stund hörseln.

– Jag såg ingenting heller. Det var helt gråsvart runtomkring oss, säger han.

"Han lever ju"

Med telefonen tätt intill sig väntade han på måndagseftermiddagen på samtal från sjukhuset.

– Han lever ju i alla fall. Det är det viktiga, säger Johnny som har gott hopp om att hans pojke ska återfå hörseln.

– Man blir automatiskt döv vid en sådan smäll men sen brukar det lätta, har jag hört. Man kan ju bara hoppa att det är så, säger Johnny Pettersson om blixtnedslaget som borrade ett stort hål i marken hemma på hans gård.

– Den gick in i boningshuset också och slog sönder hela elcentralen. Blixten har gått ner på ett par tre ställen och kommit in tre olika vägar in i fastigheten. Jag har varit med om mycket i livet men det här var det värsta, säger Johnny Pettersson till GT.

Hur mår du själv?

– Bättre har man väl mått, men det ordnar sig. Vid 65 års ålder har man varit med om det mesta i livet. Jag var bland annat med om ett blixtnedslag när jag var 15 men det var inte tillnärmelsevis så här allvarligt.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER