Johnny slungades åtta meter vid blixtnedslag

Det var ett kraftigt blixtnedslag som drabbade Johnny och hans son Richard. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Richard Ström

Johnny Pettersson, 65, slungades åtta meter när blixten slog ner hemma på gården utanför Åmål.

Sonen Rickard förlorade hörseln vid olyckan som kunde slutat långt mycket värre.

– Han lever ju i alla fall. Visst känner jag att vi hade änglavakt, säger Johnny till GT.

När GT pratar med Johnny Pettersson väntar han på telefonsamtal från Centralsjukhuset i Karlstad. Dit fördes sonen Rickard, 29, efter att han mirakulöst överlevde blixtnedslaget.

– Polisen säger att vi hade änglavakt och så känner jag också, absolut, säger Johnny Pettersson.

Tillsammans snickrade far och son i uthuset hemma på gården vid 15-tiden på måndagen.

– Då slog den ner, blixten, på flera ställen samtidigt. Tryckvågen skickade iväg mig en sju-åtta meter. Det flög asfaltbitar överallt, säger Johnny.

Uthuset fylldes med gråsvart rök och Johnny ropade djupt chockad efter sin son.

– Men jag fick inget svar. Jag fattade inte var han hade tagit vägen.

"Han hann släppa"

Blixten hade slagit ner i den såg som sonen Rickard bara sekunderna innan höll i sin hand.

– Han hann släppa den. Annars vet jag inte hur det hade gått, säger Johnny Pettersson.

– Sen kom han och höll sig för huvudet. Då var han helt döv, grabben.

Också Johnny förlorade under en kort stund hörseln.

– Jag såg ingenting heller. Det var helt gråsvart runtomkring oss, säger han.

"Han lever ju"

Med telefonen tätt intill sig väntade han på måndagseftermiddagen på samtal från sjukhuset.

– Han lever ju i alla fall. Det är det viktiga, säger Johnny som har gott hopp om att hans pojke ska återfå hörseln.

– Man blir automatiskt döv vid en sådan smäll men sen brukar det lätta, har jag hört. Man kan ju bara hoppa att det är så, säger Johnny Pettersson om blixtnedslaget som borrade ett stort hål i marken hemma på hans gård.

– Den gick in i boningshuset också och slog sönder hela elcentralen. Blixten har gått ner på ett par tre ställen och kommit in tre olika vägar in i fastigheten. Jag har varit med om mycket i livet men det här var det värsta, säger Johnny Pettersson till GT.

Hur mår du själv?

– Bättre har man väl mått, men det ordnar sig. Vid 65 års ålder har man varit med om det mesta i livet. Jag var bland annat med om ett blixtnedslag när jag var 15 men det var inte tillnärmelsevis så här allvarligt.

FAKTA

Så undviker du blixten:

Att hålla sig undan från blixten kan vara lurigt. Man behöver inte träffas av blixten direkt för att bi "träffad". Ibland sker det genom sidourladdningar och andra gånger träffas man indirekt från el- eller teleapparater som spänningssatts av blixten. Det kan leda till döden, men också till brännskador eller problem med kroppsmotoriken då nerver skadats.

Så undviker du blixten:

1. Håll dig på en plats dit en blixtkanal inte kan nå. Stäng av alla elektriska apparater i huset.

2. Är du i ett högt objekt - sök dig till en skyddande zon, långt från toppen.

3. Genom att huka dig så att man inte är det högsta objektet i en cirkel med 30 meters radie.

4. Blixtkanaler kan inte gå in i utrymmen som är omslutna av metall, exempelvis bussar, bilar och liknande. Men då gäller att ingen del av kroppen sticker ut från bilen och att fönstren är stängda.

5. Håll dig minst två meter borta från objekt som kan få en sidostöt, exempelvis ett träd. Det minskar även riskan att man träffas av träd som splittras då blixten träffas.

Håll dig minst två meter bort från ett objekt, exempelvis ett träd, som kan utgöra ett sannolikt objekt för blixtnedslag. I vissa fall splittras ett träd kraftigt då blixten träffar. I sådana fall kan skador uppstå upp till ca. 50-100 m från nedslagsplatsen.

6. Undvik stegspänning: Minimera kroppens kontaktarea med marken genom att hålla fötterna tätt tillsammans. Gummistövlar kan också minska de elektriska stötarna från stegspänning.

7. Håll dig åtminstone på en meters avstånd från elektriska kablar och apparatur som är kopplade till el- eller kommunikationsnätverken. Använd inte telefon under åskväder. Däremot kan mobiltelefoner naturligtvis användas.

8. Är innandömena av byggnader säkra ? Vanligen är betongbyggnader (som är armerade) och byggnader som är utrustade med åskskyddssystem säkra. Likväl bör man hålla sig borta från elektrisk apparatur under åskväder även i dessa byggnader. Håll dig åtminstone en meter bort från dessa när du är i byggnaden.

9. Är träbyggnader utan åskskyddssystem säkra? Under ett blixtnedslag mot en träbyggnad kan sidourladdningar skapas inuti byggnaden, och på så vis skada människor i byggnaden. Om byggnaden har strömförande ledningar, kommer blixtens ström med stor sannolikhet gå genom det elektriska systemets kablar. Om du vistas i en träbyggnad under åskväder bör du alltså hålla dig någon meter bort från väggarna, taket och elektrisk apparatur för att undvika sidourladdningar. Dessutom bör du hålla dig borta från säkringslådor eftersom det finns en risk att de exploderar under ett blixtnedslag.

FAKTA

Så gör du om du träffas:

Vad gör man och hur bör man behandla någon som träffats av blixten?

Första hjälpen bör tillämpas. Hjälp först de mest skadade personerna, det vill säga hjälp personer som är medvetslösa. Först bör hjärt- och lungräddning tillämpas på dessa personer tills det att hjälp kommer. Om en person har puls men inte andas så bör man tillämpa mun mot mun-metoden. Larma alltid ambulans.

Man ska alltid åka in till vårdcentralen om man träffats av blixten, även om man känner sig bra. Man kan vara skadad eller ha fått sina nerver skadade, utan att det märks omedelbart.

Sök prognos för din ort