Johnny Magnussons (M) besked: Lämnar politiken

Moderaternas starke man i väst Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande sedan 2014.
Foto: CATHARINA FYRBERG

Johnny Magnusson, M, regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, muckar efter 50 år i politikens tjänst berättar han för DN.

Han drar sig tillbaka i samband med valet nästa höst.

– Jag avser att inte kandidera och kommer inte att stå på valsedeln, säger han till tidningen.

Moderaternas starke man i Göteborg, Johnny Magnusson, har sysslat med politik sedan 1972 konstaterar han i en intervju med DN.

Nästa år blir han 70 och 2022 blir också sista året som politiker.

Han var kommunalråd mellan 1991 och 2000, kommunstyrelsens ordförande 1991-1994 och även partisekreterare för Moderaterna under en period.

Efter förra valet, 2014, lämnade Miljöpartiet sina tidigare bundsförvanter S och V och startade i stället ett samarbete med alliansen. Johnny Magnusson tog över som ordförande i regionstyrelsen. 

Men någon ny period blir det inte, vilket han informerat partiets valkommitté om.

”Kommer inte att stå på valsedeln”

– Mitt slutdatum är till och med oktober nästa år. Jag avser att inte kandidera och kommer inte att stå på valsedeln. Men ingen har heller försökt övertala mig, så det var nog klokt, säger han till DN.

Johnny Magnusson säger till tidningen att det lätt blir ”tråkigt och bittert” med politiker som sitter en mandatperiod för mycket.

– Visst, man säger att dagens 70-åringar är dåtidens 50-åringar. Men det kan slå till fort också, det ska man inte förakta, menar han.

Magnusson berättar också för DN att han egentligen planerat att lämna sina uppdrag mitt under rådande mandatperiod, men att Henrik Ripas bortgång innebar ett hårt slag mot ledningsgruppen och att han ombads stanna kvar. Ripa var ordförande i styrelsen för Sahlgrenska.