John Walter, 5, försvann från hem – hittades död

Pojkens pappa är kritisk till hur kommunen och vårdkoncernen Humana hanterat ärendet
John Walter, 5, försvann från HVB-hemmet i Hagfors – och hittades senare död i ån.
Foto: Privat / Facebook
Pappan berättar för SVT om sorgen och hans kritik mot både Falu kommun och vårdkoncernen Humana.
Foto: Privat / Facebook
John Walter föddes för tidigt och hade både autism och ADHD och var i behov av extra hjälp under sommaren.
Foto: Privat / Facebook
John Walter hittades död i Ån.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON
Pojkens föräldrar sa till Falu kommuns socialsekreterare att de inte ville att pojken skulle bo på just det boendet som han till slut hamnade på.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON

John Walter, 5, hittades död i ån intill HVB-hemmet i Hagfors.

Pojkens pappa är mycket kritisk till hur både Falu kommun och vårdkoncernen Humana hanterat ärendet.

– Jag bad dem om en enda sak, att de skulle ha uppsikt. En sak och det klarade de inte, säger pappa Hans-Erik Sjöholm till SVT.

Samma morgon som John Walter, 5, hittades död i ån hade den rymningsbenägna pojken ensam kunnat lämna HVB-hemmet Prästgården i Hagfors, där han bott i några veckor.

Nu berättar hans föräldrar för SVT Nyheter om hur de i möten med Falu kommuns socialsekreterare sagt att de inte ville att pojken skulle bo på just det här HVB-hemmet, som sedan 2016 ägs av Humana men drivs av bolaget Platea. 

– Jag hade läst granskningar om Platea och tog upp det på mötet, säger pappa Hans-Erik Sjöholm till SVT. 

Pojken föddes för tidigt och hade både autism och ADHD, och var i behov av extra hjälp under sommaren då hans förskoleavdelning stängde. Föräldrarna är separerade och bor i olika städer. 

På ett möte med kommunen, som spelades in av pappan, säger socialsekreteraren enligt SVT: 

– De är superduktiga på sånt här, att man är mycket fysisk och klättrar och är rörlig. Det kommer inte vara att nu går jag och ta kaffe och så springer han, säger de på ett möte. 


John Walter blev bara fem år.
Foto: Privat / Facebook

Även John Walters mamma uttryckte oro när Faluns socialsekreterare informerade om planen att placera pojken på Humanas HVB-hem i Hagfors: 

”Med tanke på hur många brister det finns och jag fick höra att John Walter rymt igen från sitt kortis är mitt svar blankt Nej!” skrev mamman till kommunen, enligt SVT Nyheter.

Trots det blev placeringen av. 

— Vi kan inte kommentera det enskilda fallet, säger Magnus Nordahl, sektionschef för Barn och familj i Falu kommun, till SVT.

Kostnad per dygn: 12 700 kronor

Efter John Walters tragiska död har tidigare anställda vittnat om personalbrist

– Jag reagerade nog som alla andra, att det var väldigt tragiskt. Men jag är inte alls förvånad att det var just från det hemmet. Det är inte första gången det rymmer barn, har en tidigare vikarie sagt. 

För pojkens placering på Humanas HVB-hem Prästgården tog vårdkoncernen ut en avgift på 12 700 kronor per dygn, kan Expressen avslöja.

Ulrik Bonnevier, enhetschef på Humana som äger HVB-hemmet, vill bara uttala sig generellt om vad som kan ingå i den kostnaden:

– En pojke med flera olika diagnoser kan ha olika riskbeteenden. Det är ständig bemanning, en eller två personer som arbetar med pojken hela tiden. Det kan handla om att man vid resor har ytterligare en person för att vara beredd på incidenter, och ha olika typer av beredskap, säger han. 

Man har lägre bemanning på natten eftersom ”barnen sover då”, förklarar han.

Uppfyllde ni vad kommunen betalar för?

– Det här är djupt tragiskt och vi är förtvivlade. När det gäller det inträffade vet vi inte hur det har gått till, säger Ulrik Bonnevier.

Ökad mångmiljonvinst – trots färre barn

Platea har genererat mångmiljonvinster till sin ägare, den börsnoterade vårdkoncernen Humana. 

Förra året, 2020, ökade omsättningen med 22 miljoner kronor – till 76 miljoner, trots lägre beläggning, framgår det av årsredovisningen. 

Vinsten ökade till 30 miljoner kronor, en ökning med 12 miljoner kronor från 2019.  Vårdkoncernen Humanas aktie har samtidigt ökat med 50 procent på Stockholmsbörsen. 

I fredags stängde IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg, det aktuella HVB-hemmet.

Kritiken mot HVB-hemmet efter händelsen

Expressen var på plats i Hagfors den 17 juni: Kritik mot HVB-hemmet efter 5-åringens död: ”Det saknas utbildad personal”