Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

John, 89, spolades upp på västsvenska stranden

89-åringens skelett hittades på den svenska Västkusten
Francis Harold Hemsley, även kallad ”John”, ville inte leva längre och tog sitt liv genom att hoppa från ett kryssningsfartyg på havet mellan Norge och England i september år 2011.Foto: Privat
Francis Harold Hemsleys skelett hittades när det svepte i land på den svenska Västkusten i oktober 2011.Foto: ROBIN BENIGH
När skelettet och kläder hittats tog en omfattande utredning vid, för att få reda på vem det handlade om.Foto: ROBIN BENIGH
Regissören Daniel Lind Lagerlöf, som var den som man egentligen letade efter, är än i dag försvunnen.Foto: ROBIN BENIGH
Efter fynden spärrades delar av naturreservatet av.Foto: ADAM IHSE/SCANPIX
Den numera pensionerade kriminalkommissarien Thord Haraldsson tillsammans med två kolleger på stranden.Foto: ROBIN BENIGH
1 / 7

Han var 89 år gammal och ville inte kosta samhället pengar.

Därför hoppade Francis Harold Hemsley på ett kryssningsfartyg i Southampton – och av när det befann sig långt ute på havet.

Hans skelett hittades när det svepte i land på den svenska Västkusten och nu berättas den fascinerande historien om mannen som kallades för John i P1-dokumentären ”Saknad till havs”.

– Jag fick ett brev där det stod att ”när du läser det här ligger jag på havets botten”, berättar nära vännen Claire Metson, som först intervjuats i dokumentären.

Francis Harold Hemsley hade ingen egen familj, men han kom Claire Metsons nära och blev som en i hennes släkt.

Hösten 2011 fick Claire ett brev. Det var från John, som Francis kallades av alla som kände honom. Han berättade att han tagit sitt liv genom att hoppa från ett kryssningsfartyg och att han var död när hon läste hans ord.

– Det var en stor chock. Men han var bestämd och hade planerat det, säger Claire Metson, 62.

John skulle fylla 90 bara veckor senare och det liv han hade levt var något utöver det vanliga.

Om det berättar nu reportern Alexander Gagliano i P1 Dokumentär i Sveriges Radio, ”Saknad till havs”.

Efter att regissören Daniel Lind Lagerlöv försvunnit i Bohuslän inleddes ett stort sökpådrag.Foto: ROBIN BENIGH
Polisen sökte efter den försvunne regissören med hundar.Foto: ROBIN BENIGH

Regissören Daniel Lind Lagerlöf försvann

Dokumentären, och händelseförloppet, tar sin början i oktober för åtta år sedan. Då inträffade vad som tros vara en tragisk olycka i Tjurpannans naturreservat i Tanum när den kände regissören, filmskaparen och trebarnspappan Daniel Lind Lagerlöf, 42, försvann i samband med att han letade inspelningsplatser till en av filmerna i serien om ”Fjällbackamorden”.

Ett stort sökpådrag inleddes av såväl polis som allmänhet och snart gjordes skelett- och klädesfynd.

Men det var inte Daniel Lind Lagerlöf som hittats.

Regissören och filmskaparen Daniel Lind Lagerlöf försvann i Tjurpannans naturreservat när han letade efter inspelningsplatser till en film.Foto: DAN HANSSON/SVD/SCANPIX

Först i maj 2012, över ett halvår senare, kom beskedet att kroppsdelarna tillhört en äldre man från England.

Alltså Francis Harold Hemsley.

John.

John var en äventyrare

I ”Saknad till havs” framkommer det att John i sin ungdom stred med Ghurka-soldaterna i Nepal, att han bott på Menorca och på Sri Lanka – och att han en gång greps i Sovjetunionen och anklagades för att vara spion.

– Han var en äventyrare. Han var aldrig gift, utan ville göra vad han ville när han ville och vara fri. Hans mamma och min mormor var bästa vänner och han blev som en i vår familj. Speciellt stod han min mamma nära, säger kamraten Claire Metson.

Som 66-åring återvände John till England och det blev ålderdomshemmet Whiteley Village i södra London som blev hans hem. I P1 dokumentär berättas det att John trivdes mycket bra där, men det fanns också sådant som han inte var tillfreds med.

Som gjorde att han begick självmord.

Claire Metson berättar att John var som en morbror för henne.Foto: Privat
”Han var aldrig gift, utan ville göra vad han ville när han ville och vara fri”, säger Claire Metson om John.Foto: Privat

John ville inte leva längre

I ”Saknad till havs” läser Alexander Gagliano ur det brev som John skickade till Claire Metson:

– En soldat kan välja att dö för sitt land. Varför får inte en pensionär göra samma sak, skriver John. Han är kritisk till att aktiv dödshjälp inte är lagligt. Därför begår han självmord, för att spara in pengar åt brittiska staten som borde satsa på ungdomar i stället.

John ville inte bli helt beroende av andra och han ville att samhället skulle lägga resurser på ungdomarna och inte på en snart 90-årig herre som han, förklarar Claire Metson:

– Det var två delar. Han ville inte leva längre. Jag tror att han kände att det fick vara nog. Och så ville han inte att det skulle slösas pengar på att hålla honom vid liv.

John ville inte att samhället skulle lägga mer resurser på honom och valde att ta sitt eget liv.Foto: Privat

Ligger begravd i Grebbestad

Det stora kryssningsfartyget hade avgått från Southampton med omkring 1 300 passagerare ombord. Det befann sig långt ute på havet, någonstans mellan Norge och England, när John hoppade i vattnet.

I hans hytt låg det, berättas det i ”Saknad till havs”, ett brev till kaptenen där John tackade för kryssningen. I hans rum på äldreboendet fanns ett 20-tal brev adresserat till olika personer, däribland det som skickades till Claire Metson.

Att det var John kvarlevor som spolades upp på Tjurpannans naturreservat kunde konstateras genom ett samarbete mellan svensk och brittisk polis och han begravdes i minneslunden på kyrkogården i Grebbestad.

Regissören Daniel Lind Lagerlöf, som var den som man egentligen letade efter, är än i dag försvunnen.

 

Fotnot: Dokumentären ”Saknad till havs” släpps i SR Play-appen på fredag 2/8 och sänds sedan i Sveriges Radio P1 på söndag 4/8.

Har du tankar om självmord?

Eller har en närstående tagit sitt liv?

 

Här finns det hjälp att få:

Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar: www.mind.se 

Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se 

BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12. Aktuella öppettider på www.bris.se 

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111. Aktuella öppettider på www.bris.se.

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad.

SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

LÄS MER: Malins man Daniel försvann: ”Finns mycket hopp”

 

LÄS MER: Kroppen på Tjurpannan identifierad som äldre engelsman