Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johanna Toftbys vrede mot programledarna: ”Mobbning”

Johanna Toftby bröt ihop i ”Nyhetsmorgon”.Foto: Privat
”Det måste finnas gränser för mobbnings-tv”, säger Johanna Toftby.Foto: Rickard Eriksson. / ©New Art Production AB (rickarderiksson.com) inf
”Att bli hånad kanske gör så att folk drar sig för att prata om svåra saker i tv”, säger Johanna Toftby.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Fredrik Wikingsson, en av programledarna för ”Breaking News” i Kanal 5.Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN
Foto: SVEN LINDWALL

Bloggaren Johanna Toftby var förra veckan med i ”Nyhetsmorgon”.

Några dagar senare spelades en kort sekvens upp i ”Breaking News” i Kanal 5 – där hon bryter ihop.

Mobbnings-tv, menar Johanna.

– Jag är hellre en hönsmamma än en mobbare, säger hon.

Förra helgen var Johanna Toftby, bloggare och bland annat känd för sin medverkan i ”Ensam mamma söker”, gäst i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Där pratade hon bland annat om panikångest och hur det är att leva med sorgen efter att ha förlorat ett barn.

Vid ett tillfälle under intervjun bryter Johanna Toftby ihop. Detta efter att dottern Lisa-Marie, som är ute på en tre månader lång resa, överraskande dök upp på videolänk i sändningen.

 

 

Denna del av intervjun togs senare upp i ”Breaking News” i Kanal 5, vanligtvis programlett av parhästarna Fredrik Wikingsson och Filip Hammar – men i det här avsnittet var Hammar utbytt mot Eva Röse. De gjorde ett nummer av att Johanna Toftby bröt ihop trots att dottern bara varit borta några dagar.

”Förnedrande, hånande och förlöjligande”

Mobbning, menar Johanna Toftby, som också skrev ett blogginlägg om händelsen.

”Framför allt sa de inte att jag var i Nyhetsmorgon för att prata om sorgen efter mitt första barn Louis som dog på förlossningen. De vill bara visa att jag var en töntig hönsmamma, håna och förlöjliga”, skrev hon bland annat. 

Nu utvecklar hon:

– Det var otroligt låg nivå, att köra den här nonchalanta mobbningsgrejen att inte ens kalla mig vid namn. ”Det var nån kvinna som var med i tv”, sa de. Jag är hellre en hönsmamma än en mobbare, säger hon.

– Och att Eva Röse bara sitter där och håller med, trots att hon ska vara en förebild. Det förvånade mig faktiskt, säger Johanna Toftby.

 

 

Först tänkte hon att hon skulle klara av lite humor, berättar hon. Men sedan ändrade hon sig.

– Jag är ändå ganska luttrad, men ska man driva ska man göra det på ett hjärtligt sätt. Detta var förnedrande, hånande och förlöjligande. Det måste finnas gränser för mobbnings-tv. Att bli hånad kanske gör så att folk drar sig för att prata om svåra saker i tv, säger Johanna Toftby.

Eva Röse vikarierade tillsammans med Fredrik Wikingsson.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Eva Röse, som vikarierade för Filip Hammar, säger att hon inte visste vad inslaget i ”Nyhetsmorgon” handlade om.

– Jag fick manuset precis innan, så jag hade ingen aning om det. Jag hoppade rakt in, hade inte repeterat, ingenting. Om någon har blivit ledsen är det tråkigt, men jag tror inte att det var redaktionens tanke att göra narr av någon som var ledsen, säger hon.

Ursäkten: ”Vet inte om jag tror på det”

Efter att hon lagt ut ett inlägg på Instagram fick hon svar av programledaren Fredrik Wikingsson. 

”Vi visste tyvärr ingenting om din sorg eller vad du gått igenom. Såg bara de här sekunderna av din intervju. Beklagar verkligen att du blev ledsen. Inget illa ment”, kommenterade han.

Tror du på den förklaringen?

– Jag vet inte om jag tror på det faktiskt. Men har han inte sett det är det för jävligt. Man kan inte håna en person i ett tv-program om man inte ens sett intervjun. Jag hoppas att han bara säger så, säger Johanna Toftby.

GT har sökt Fredrik Wikingsson.