Johanna Toftby trakasserad: ”Har varit en mardrömsvår"

Johanna Toftby berättar att hon levt i en mardröm under våren.
Foto: Privat
”Det är ju en jobbig process men jag vill också visa andra att man måste orka driva det vidare”, säger Johanna Toftby om den rättsprocess som pågår där hon är målsägande.
Foto: HENRIK JANSSON

Johanna Toftby, 46, har de senaste månaderna levt i en mardröm. 

En kvinna – som fram till i dagarna suttit häktad – misstänks för flera brott mot henne.

Nu berättar tv-profilen och bloggerskan om den tuffa tiden.

– Det är ju en jobbig process men jag vill också visa andra att man måste orka driva det vidare, säger hon.

Sedan en lång tid tillbaka har Johanna Toftby blivit trakasserad.

Hon har tidigare skrivit på sin blogg om att en person använt sig av hennes identitet på sociala medier och hon medverkade även i programmet ”Trolljägarna” på TV3 där hon tillsammans med Robert Aschberg konfronterade personen, en kvinna. 

Johanna Toftby uppger att det eskalerat på senare tid och säger att hon haft daglig kontakt med polisen under våren.

– De har varit ett helt fantastiskt stöd. Jag brukar ju i vanliga fall dela med mig av mycket på min blogg men jag har inte kunnat göra det nu. Jag har också fått kommentarer från folk som säger att de saknar mina inspirationsinlägg och recept men jag har helt enkelt inte orkat vara samma glada Johanna som jag brukar. Detta har varit en mardrömsvår, säger hon. 

Johanna Toftby: Värre än näthat

Hon säger att det skett saker som gjort att hennes barn och vänner har känt sig otrygga, men vad det är för typ av händelser vill hon inte gå in på.

– Jag vill och kan inte berätta det nu eftersom det är en pågående polisundersökning. Men sedan när rättegången väl sker så kommer jag kunna berätta allt. Men det är inte lite näthat det handlar om utan det är betydligt värre saker, säger Johanna Toftby.

Hon fortsätter:

– Barnen har mått skit. Vi har inte kunnat sova. Så det har varit ett rent helvete. Jag har fått vara på mycket förhör och till slut fick de anhålla och häkta personen. Vi kunde inte leva så här med de sakerna som personen utsatte oss för.

Satt häktad i en månad

Den misstänkta kvinnan har suttit häktad i nästan en månad med bakgrund av att hon skulle kunna försvåra utredningen. 

Det berättar åklagaren Jessica Wenna, som är förundersökningsledare i fallet, under torsdagen:

– Vi fick släppa henne i går. Under utredningens gång så har risken för att hon ska försvåra utredningen minskat så kraftigt så den finns inte längre.

Vad är det för typer av brott som kvinnan utreds för? 

– Det rör sig om olaga förföljelse och övergrepp i rättsak mot Johanna och även likartade brott mot andra i hennes närhet. Mer detaljer än så kan jag inte säga. Det finns bevis som talar för de här brottsmisstankarna och åtalet kommer väckas längre fram i år. Det är en del material som ska analyseras först.

Åklagaren Jessica Wenna.
Foto: SVEN LINDWALL

Blickar fram mot rättegång

Johanna Toftby säger att hon nu blickar framåt mot en rättegång.

– Det är egentligen först nu som jag kan slappna av och jag tror att det kommer bli bra. Jag känner mig trygg med både polisen och åklagaren som har jobbat jättemycket med det här. Sedan är det är ju en jobbig process, men jag vill också visa andra att man måste orka driva det vidare. Sådana här personer ska spärras in och jag ger mig aldrig. 

Den misstänkte kvinnans försvarare vill i nuläget inte kommentera hur hans klient ställer sig till brottsmisstankarna.

– De har inte tillräckliga skäl till att hon ska vara fortsatt frihetsberövad. Men vi avvaktar och inväntar att förundersökningen ska slutföras och ett eventuellt åtal innan vi redovisar vår inställning, säger advokaten Pehr Amrén.

Olaga förföljelse

Med begreppet menas att en gärningsperson begår upprepade brottsliga handlingar mot samma person. Handlingarna måste bestå av någon eller några av följande brott: 

misshandel

olaga tvång

olaga hot

hemfridsbrott eller olaga intrång

ofredande

sexuellt ofredande

skadegörelse eller försök till skadegörelse

överträdelse av kontaktförbud


Källa: Polisen

Övergrepp i rättssak

Innebär att någon genom våld, hot om våld eller på annat sätt angriper en person för att hen anmält ett brott, vittnat i en rättegång eller försöker hindra en person att anmäla eller vittna.


Källa: Åklagarmyndigheten