Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johanna Toftby riktar kritik mot ammande mammor

Johanna Toftby menar att barn inte ska ammas offentligt.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
”Att du har mage att skriva detta inlägg gör mig väldigt illa berörd”, kommenterar debattören Natashja.
Foto: Privat

Offentlig amning? Täck då brösten, tycker bloggaren och tv-profilen Johanna Toftby.

– Jag vill att mammor ska amma, men det går för långt ibland.

Hennes blogginlägg om amning väcker nu starka känslor hos många föräldrar.

– Ingen reagerar på kvinnor med generösa urringningar eller nakna bröst i reklam, säger samhällsdebattören Natashja Psomas Blomberg.

”Jag vill inte ha dina bröst i ansiktet!”

Så lyder rubriken i ett uppmärksammat blogginlägg från tv-profilen och bloggaren Johanna Toftby, 45, från Skövde. Hon skriver att hon känner ett visst obehag när barn ammas offentligt.

”Jag känner hur jag rodnar, blir generad och irriterad”, skriver hon.
Foto: Johanna Toftby

Hon beskriver en händelse där hon såg en mamma amma sitt barn som Johanna uppskattar vara i ettårsåldern. Mammor som inte döljer sina bröst när de ammar får henne att känna obehag, menar hon.

– Jag tycker att man kan dölja sina bröst lite grann. Man går ju inte ut naken utan kläder, det känns provocerande, säger hon.

”Många reagerar starkt”

Främst reagerar Johanna Toftby när barnen är äldre än spädbarn, menar hon.

– Jag tycker man ska få amma var man vill och ett litet spädbarn kan behöva äta när som helst på dygnet. Det jag tycker är konstigt, som jag märker att många andra också reagerar på, är när det är väldigt stora barn, säger hon.

Johanna förstår kritiken hon får, förklarar hon.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Vissa håller med Johanna Toftby, men blogginläggets kommentarsfält har också fyllts med kritik från föräldrar som vänder sig emot bloggarens åsikter.

– Jag vet att många reagerar starkt på mina åsikter. Jag vill att mammor ska amma, men det går för långt ibland, säger hon.

– Det här handlar inte om att jag har rätt eller fel, det handlar om mina åsikter. Jag förstår det här med att det är viktigt att barnet och mamman är bekväma.

Natashja, 41: ”Fokus ska ligga på barnet”

En av dem som skrivit kritiska kommentarer till blogginlägget är samhällsdebattören Natashja Psomas Blomberg, 41, från Stockholm.

Natashja menar att föräldrar inte har en skyldighet att visa hänsyn när de ammar.
Foto: Privat

”Jag ammar min 2,5-åring. Jag ammar inte honom för att du ska ha nåt att ondgöra dig över. Jag ammar inte honom för att retas eller provocera. Jag ammar inte honom för att visa upp mina bröst och att du har mage att skriva detta inlägg gör mig väldigt illa berörd”, skriver hon i en kommentar.

– Att påstå att det är äckligt att amma en ett- eller tvååring är som att påstå att det är äckligt att kramas, sitta i knät eller pussas, säger Natashja.

– Och ingen reagerar på kvinnor med generösa urringningar eller nakna bröst i reklam. Så att det skulle handla om att man inte vill se bröst är en bekväm lögn för att gömma sitt kvinnohat.Föräldrar har ingen skyldighet att visa hänsyn när de ammar, understryker Natashja Psomas Blomberg.

– Jag känner så många kvinnor som knappt vågat gå ut för att de är rädda att nån ska bli upprörd om de skulle tvingas amma. Jag känner kvinnor som kämpar för att få sin amning att funka men som blir så otroligt stressade av tanken att någon kan tycka de är äckliga.