Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johanna Toftby opererade ut livmodern – vägde ett kilo

Influencern Annica Englund delade med sig av sin kamp på Instagram – hon och NHL-proffset Elias Lindholm, 25, fick tre missfall.
Johanna Toftbys livmoder vägde 1,2 kilo när den opererades ut.
Foto: Johanna Toftbys blogg

Influencern Johanna Toftby, 48, hade kraftiga blödningar i många år innan hon till slut sökte vård.

Då visade det sig att hon led av en förstorad livmoder fylld av knutor. För nio veckor sedan opererades hon – och livmodern vägde då 1,2 kilo.

– Jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om jag väntat ännu längre, säger Johanna Toftby. 

För sju år sedan började influencern Johanna Toftby, 48, få kraftiga blödningar i samband med sin menstruation.

I början tänkte hon inte att det var något onormalt. 

– Grejen var att jag trodde, som många andra, att det var så det skulle vara. Jag tänkte att det berodde på att man fått barn och var lite äldre. Men mina värden blev till slut dåliga och för två år sedan sökte jag vård hos en gynekologimottagning i Göteborg, säger Johanna Toftby.

”Det var en chock”

De kunde konstatera att Johanna hade myom på sin livmoder, så kallade muskelknutor. 

– Jag tänkte inte att det lät särskilt konstigt men fick samtidigt besked att det var så pass illa att de behövde operera bort den. Det var en chock. Jag frågade läkaren om det var tvunget att göra det direkt och då sa hon nej.

Johanna Toftby valde därför att försöka medicinera och få bukt på sina smärtor under efterföljande två år.

– Jag fick så klart hjälp med medicin och så vidare. Men jag utvecklade också hjärtklappning och allting blev bara värre och värre. I mars fick jag därför söka akut för mina blödningar och mitt blodtryck. Det var väldigt illa och jag mådde jättedåligt. Där fick jag hjälp med medicinering och blev inskriven för operation, säger hon.

Johanna Toftby är en svensk bloggare, influencer och tidigare frisör.
Foto: HENRIK JANSSON

Livmodern vägde 1,2 kilo

Till slut fick hon en operationstid den 14 april i år. Hon kände sig då redo att operera ut sin livmoder.

– Efter hysterektomin, operationen, kom min läkare till mig och berättade att en livmoder normalt sett ska vara som ett päron, ungefär 60 gram. Men min livmoder vägde 1,2 kilo. Det är helt sjukt, det är som ett barn. Jag fattar fortfarande inte, säger Johanna Toftby.

Läkaren förklarade att anledningen till att hennes livmoder kunnat bli så stor är på grund av en dominoeffekt, säger Johanna Toftby.

Johanna Toftby, 48, behövde operera ut sin livmoder.
Foto: Johanna Toftbys blogg

”Jag gick åratal för länge”

– Hon sa att det inte var konstigt att jag haft högt blodtryck, kissat varje timme och framför allt haft dåliga blodvärden. Det slog ut hela kroppen. Jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om jag väntat ännu längre med min operation.

Nu vill hon informera alla kvinnor om att inte vänta för länge med ett ta tag i sina besvär. Det kan rädda liv, menar Johanna Toftby. Genom sin blogg har hon fått mycket respons från andra kvinnor som känner igen sig i problemen. 

– Jag gick åratal för länge. I dag mår jag jättebra, nio veckor senare. Livet börjar komma tillbaka. Det är fortfarande jobbigt mentalt men min kropp mår bättre och det är en fantastisk känsla. Jag vill verkligen att kvinnor söker för sina blödningsbesvär, säger Johanna Toftby. 

Detta är myom

Myom är en eller flera muskelknutor som kan sitta inuti eller utanpå livmodern. 

Det är vanligt att ha myom utan att ha några symtom. 

Du kan behöva behandling om det växer snabbt, blir stort eller sitter på ett ställe som ger dig mycket besvär. Då kan du få läkemedel. 

Ibland behövs en operation.


Källa: 1177.se

https://www.instagram.com/p/CP81xXWlaMI/

SE FLER NYHETER: Agneta Sjödin: ”En väldigt lång resa för att hitta hem”

Sommarpratar 2021