Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johanna ryter ifrån mot ridföräldrarna

Johanna Ferlin, 18, har haft ett hästintresse under hela sitt liv. Nu har hon tröttnat på en aspekt: Föräldrarna.Foto: Privat

Hela Johanna Ferlins 18-åriga liv har varit fullspäckat med ridsport. 

Nu vill hon lyfta ett problem som hon har märkt av under en lång tid: 

Föräldrarna.

– Kommentarerna handlar mest om avundsjuka eller att folk känner att de behöver påpeka barns svagheter, säger Johanna. 

Redan som femåring började Johanna Ferlin, 18, från Ulricehamn, rida.

Då följde hon med sin storasyster på tävlingar och bara fem år senare började Johanna själv tävla.

– Ridsporten är en individuell sport. Man har sitt eget ”team” eller sin familj och det är inte samma gemenskap som i andra sporter. Det blir nog lätt att vissa föräldrar bygger upp fördomar mot andra ekipage eftersom man inte känner dem och de blir motståndare för dagen, säger hon, som tidigare berättat om känslorna för Ulricehamns Tidning.

”Det handlar om avundsjuka”

Under sina långa erfarenhet på barn- och ungdomstävlingar har hon märkt av ett stort och växande problem.

– Det jag har reagerat på väldigt mycket är de negativa kommentarerna som ridföräldrar lägger. Främst från vuxna mot barn. Jag tror att det mest handlar om avundsjuka eller att folk känner att de behöver påpeka barns svagheter, säger Johanna. 

Johanna Ferlin har tävlat sedan hon var tio år.Foto: Frida Wismar

Hon förklarar att barn kan påverkas mycket av vad vuxna säger om dem.

– Det är aldrig kul att få höra att man på något sätt är en dålig ryttare. Det är redan dömande blickar mellan föräldrar, men kommentarer påverkar nog väldigt, väldigt mycket. Och barn börjar då fundera på om det är sant, säger Johanna.

”Kan bli för mycket”

Hon menar också att barnen redan är hårt pressade inom sporten – vilket beror på flera orsaker.

– Det är mycket pengar inblandat i sporten. Sedan sitter man på ett levande djur och har redan mycket press på sig själv och från sina föräldrar. Om man då får ytterligare press från andra vuxna som ska lägga sig i och lägga onödiga kommentarer kan det bli för mycket, säger Johanna.

https://www.instagram.com/p/CC1R2wOHafQ/

För att lyfta problemet spelade Johanna in en video på Instagram och lade ut. 

Den har nu setts över 5 500 gånger.

– Många barn, ungdomar och föräldrar har hört av sig till mig och sagt att de är glada att någon lyfter problemet. Att det är viktigt. Det är alltid nervöst att lägga ut ett inlägg med en känslig fråga eller diskussion. Då är det skönt att man får veta att folk håller med, säger Johanna Ferlin.