Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johanna, 24, hyllas för ingripandet: ”En hjälte”

Mannen knuffade Viviann, 67, till marken: ”Flög som en vante”.
Johanna Swartswe, som jobbar i skobutik i Uddevalla hade precis gått en kurs i att hantera folk i chocktillstånd, någonting som kom till användning vid den dramatiska händelsen. Foto: Oliver Hedendahl
Rösten brister nästan för Viviann Selestad, 67, när hon berättar om sin tacksamhet över Johannas sätt att vara vid attacken. Foto: Privat
Foto: Hasse Holmberg / TT

När Johanna Swartswe såg hur en man knuffade 67-åriga Viviann Selestad på tågsstationen reagerade hon först blixtsnabbt – och såg sedan till att mannen greps av polisen. 

Nu hyllas 24-åringen för det modiga ingripandet. 

– Jag agerade som jag trodde alla andra också skulle göra, säger hon.

24-åriga Johanna Swartswe, från Uddevalla, var i Stockholm i förra veckan för att gå på konsert. Men när hon var vid pendeltågsstationen i Sundbyberg blev hon vittne till en händelse som gjorde henne riktigt arg, någonting lokaltidningen Mitt i var först med att skriva om. 

På väg in genom spärrarna såg hon hur en kvinna blippade sitt kort och började gå – när en man, på väg ut från stationen, gick rakt mot henne. 

– Han sa ”flytta på dig” och tog upp båda händerna och puttade henne bakåt så hårt att hon bara flög som en vante, minst två meter, berättar Johanna. 

Chockad över vad hon sett reagerade hon direkt. 

– När han bara tittade på henne och lugnt gick därifrån så ropade jag ”han sticker” och sprang efter, sa att jag skulle anmäla honom och att han skulle stanna.

Johanna Swartswe, som jobbar i skobutik i Uddevalla hade precis gått en kurs i att hantera folk i chocktillstånd, någonting som kom till användning vid den dramatiska händelsen.Foto: Oliver Hedendahl

Mannen väntade kvar på polisen

När Johanna tog tag i mannens arm blev han arg och puttade bort henne. Först blev hon rädd.

– Jag tänkte att jag inte ska vara en sådan mes och började filma honom. Vi kommer tillslut tillbaka mot spärrarna för han föser mig bakåt med utsträckta armar och skrek. 

Mannen lugnade sedan ner sig och var också kvar när polisen kom. 

Under den tiden de väntade på polisen satt Johanna med kvinnan som puttats till marken, 67-åriga Viviann Selestad. 

– På jobbet hade vi precis gått igenom hur man hanterar folk i chocktillstånd så jag satt och pratade med henne och hon var i chock, hade väldigt ont och var kall. Jag var väldigt arg på mannen och frågade om han inte hade någon ånger i sin kropp – här sitter en 67-årig kvinna som skadat sig, men han sa bara nej. 

När polisen kom tog de med sig mannen och Johanna kramade om Viviann och åkte sedan vidare. 

Men det skulle inte vara slutet på deras gemensamma historia. 

Rösten brister nästan för Viviann Selestad, 67, när hon berättar om sin tacksamhet över Johannas sätt att agera.Foto: Privat

Viviann: ”Har inte ord för Johanna”

Det enda Vivian hann tänka på när hon knuffades var att skydda huvudet, minns hon. 

– Jag hann pressa huvudet mot bröstet - hade jag inte gjort det hade jag inte stått här i dag, så hårt knuffades jag.

Än i dag, en vecka efter händelsen har hon ont i rygg och svanskota och svårt att röra sig. 

För Viviann är det viktigt att lyfta fram att flera människor hjälpte henne direkt på plats, inte minst polisen – men framför allt Johanna. 

– Jag har inte ord för Johanna. Så fort jag tänker på henne blir jag gråtfärdig. Den unga tjejen går emot mot denna man. Sen satt hon och höll om mig.

Viviann var så omtumlad att hon glömde ta Johannas nummer där på stationen, men efter en efterlysning i lokaltidningen Mitt i hittade hon sin hjälte, som hon tänkt bjuda på middag. 

– Men eftersom hon bor i Uddevalla kan det bli lite svårt, skrattar Viviann, men jag vill verkligen hylla henne för vad hon gjorde. Vi har pratat i telefon och smsar och det känns som jag känt henne i hela mitt liv, hon är en underbar människa. Hon är en hjälte verkligen. 

Polisen bekräftar att en förundersökning gällande misshandel har inletts.

Trodde alla skulle agera

Johanna själv blev väldigt rörd när hon genom en vän till familjen fick höra om efterlysningen och kom i kontakt med Viviann. 

– Jag agerade som jag trodde alla andra också skulle göra. Jag ropade ”han sticker” för att informera andra som jag trodde skulle ta honom – men ingen annan gjorde någonting. Så i efterhand förstår jag att det kanske inte är ett så andra agerar. Men jag är mest glad över att hon mår bra.