Johanna fick panikångest – av att gå till mataffären

Johanna Toftby, 45, har släppt en bok där hon berättar om sin starka livsresa.
Foto: Rickard Eriksson, New Art Production AB
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hennes för tidigt födda son dog.

Sedan följde många tuffa år för Johanna Toftby, 45, med panikångestattacker där hon knappt orkade lämna sitt hem.

– Jag kom till en punkt där jag inte orkade sörja mer, säger bloggerskan och tv-profilen som nu är aktuell med sin första bok.

Johanna Toftby från Skövde var 23 år gammal när hon i oktober 1996 förlorade sin nyfödde son Louis, som föddes tre månader för tidigt.

Därefter väntade en mörk period i livet där hon led av svåra panikångestattacker och hade svårt att orka med vardagen.

Nu släpper 45-åringen, som bland annat är känd för sin medverkan i ”Ensam mamma söker” och som tidigare GT-krönikör, en bok där hon går igenom sin livsresa till att i dag driva en av Sveriges största livsstilsbloggar.


LÄS MER: Johanna hånas för sin livsstil – slår tillbaka


– Det här är något som jag funderat på i många år, att skriva en bok. Det började med att jag skrev på min blogg om panikångest och sorgen av att förlora ett barn när jag insåg att det fanns många som kände igen sig, berättar hon.

Hur var första tiden efter att du förlorade Louis?

– De första månaderna var som ett vakuum, jag minns knappt den tiden. Det var svart allting.

– Men sedan kom jag till en punkt där jag inte orkade sörja mer. Då bestämde jag mig för att köra på, vilket jag tror många känner igen sig i. Så jag fick mitt andra barn Lisa-Marie och senare också Marilyn. De var väldigt efterlängtade men sorgen fanns fortfarande där.

Johanna Toftby led under flera års tid av svåra panikångestattacker.
Foto: Rickard Eriksson, New Art Production AB

”Det tog tre år innan jag förstod”

Johanna insåg då att hon började få fysiska symptom av sitt dåliga mående, gick upp i vikt och kom fram till att hon behövde söka hjälp.

– Det här var tre år efter att Louis föddes. Det tog tre år innan jag förstod att jag behövde göra någonting åt det. Så då gick jag till psykolog och insåg ganska snabbt att det handlade om att jag hade sorg i kroppen. Varje gång jag fick nytt barn så sörjde jag mitt förlorade barn, berättar hon.


LÄS MER: Äldre kvinna förnedrades – Johanna Toftby rasar


Johanna Toftby led också då av svåra panikångestattacker, och hade svårt att finna energi till vardagen.

– Jag tog hand om mina barn, det var det enda jag kunde göra. Jag kunde inte ens gå till affären för då fick jag panikångest. Min granne Pernilla, som jag skrivit om i boken, knackade på hos mig varje dag för att få ut mig. Jag var skitdålig. Jag orkade vara ute i tio minuter när vi gick.

Receptet: 30 minuters motion om dagen

Men det var här hon skulle hitta receptet till vad som senare skulle få henne att bli frisk.

– En läkare gav mig ett recept på ”30 om dagen”, och jag fick panik över tanken att äta 30 tabletter varje dag. Men det var 30 minuters motion om dagen det handlade om. Det bygger på att man ska tvinga sig ut, och vid den tidpunkten hade jag svårt att förstå hur jag skulle klara av det. Vilket är helt galet egentligen, 30 minuter är ju ingenting.

Johanna Toftby tillsammans med sin Janne Fors.
Foto: IZABELLE NORDFJELL
Janne Fors och Johanna Toftby.
Foto: HENRIK JANSSON

Hon träffade sin nuvarande sambo Janne som också blev en stor stöttepelare i livsresan.

– Jag fick upp tolv-tretton kilo när jag hade mina panikångestattacker för jag åt så mycket. Men när jag träffade Janne så blev det ännu mer motion. Jag fick stoppa fickorna fulla med bars och choklad för att våga gå så långt. Han gick i en och en halv timme. Men till sist så kom jag över tröskeln och jag blev frisk av det, berättar hon.

”Gynnas av att vara modig”

Men innan dess, mitt under sjukdomsperioden, ställde hon upp i programmet ”Ensam mamma söker”, där hon blev känd för svenska folket.

– Egentligen var det helt galet att jag var med där med tanke på att jag fortfarande hade panikångestattacker då. Men förmodligen var det bra. Jag tror att man gynnas av att försöka vara modig och våga kasta sig ut för läskiga saker. Man växer av det och självkänslan blir bättre.

Johanna Toftby i en bild från år 2010.
Foto: OLLE SPORRONG

Så dina tv-framträdanden gav dig mycket?

– Fantastiskt mycket. Det var många dörrar som öppnade sig både själsligt och arbetsmässigt. Det följde egentligen en röd tråd. "Fångarna på fortet" var det också stor skräck att vara med i med tanke på att man kan hamna ensam i en cell och så där. Men jag klarade av det, och det gav mig otroligt mycket.

Driver en av Sveriges största livsstilsbloggar

Förutom att Johanna Toftby har varit med i ett antal tv-program så har hon också gjort sig känd för sin blogg. I dag har hon omkring 60 000 läsare varje vecka.

– Jag bestämde mig för att starta upp bloggen i samband med att jag hade varit med i ”Ensam mamma söker”. Jag ville förklara lite hur det var ”behind the scenes” och jag insåg snabbt att det blev omtyckt. Då kom jag i kontakt med både tidningen ”Mama” och ”Amelia”. Bloggen blev ännu större när jag skrev om sorg, träning och recept.

Johanna Toftbys nya bok har titeln "30 om dagen – en livsresa".
Foto: Pressbild

Vad har du fått för reaktioner efter boken?

– Mycket positiva. Jag har fått många kommentarer i sociala medier om folk som har sträckläst och känt igen sig i mycket.