Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Trouvé om Volvos varsel: ”Det är oroande”

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Johan Trouvé är vd för västsvenska handelskammaren
Foto: Västsvenska Handelskammaren
Volvo Cars kommer varsla 1300 personer.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Volvo Cars kommer varsla 1 300 tjänstemän i Göteborg och Skövde.

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, menar att det är problematiskt men att man inte ska se det enbart som nattsvart.

– Är man ingenjör så finns det ingen region i landet som är bättre att bli varslad i än Göteborg och Västsverige, här skriker branscher efter ingenjörskunnande, säger han.

Uppgifterna om att Volvo Cars skulle varsla personal bekräftades på onsdagsmorgonen.

Vd:n Håkan Samuelsson säger till Ekot att det delvis handlar om coronakrisen, men också att företaget ska genomgå en förändring och att framtiden består av exempelvis elbilar och självkörande fordon.

Johan Trouvé är vd på Västsvenska Handelskammaren, en näringslivsorganisation där medlemmarna består av cirka 3 000 företag i Västsverige.

– Det är oroande med varsel, det berör inte bara fordonsindustrin i Göteborg och Västsverige. AB Volvo och Volvo Cars är Sveriges största företag omsättningsmässigt, säger han. 

Behövs ingenjörer i flera branscher 

Han säger också att Volvo, och menar både AB Volvo och Volvo Cars, numera har ett bättre utgångsläge än vid den senaste finanskrisen för drygt tio år sedan.

Johan Trouvé väljer också trots det kommande varslet att se positivt på framtiden för ingenjörer i Västsverige.

– Det är illa för de som blir varslade, men är man ingenjör så finns det ingen region i landet som är bättre att bli varslad i än Göteborg och Västsverige, här skriker branscher efter ingenjörskunnande, säger han och nämner mode, life science, den maritima sektorn och kemiindustrin som exempel.

Om läget för Västsveriges företag i stort säger handelskammarens vd:

– Det är jättejobbigt för många företag. De som drabbas hårdast är besöksnäringen, handel och resor. Där har vi ett jätteproblem. Vi var ju den regionen i landet fram till den 8 mars var den starkaste tillväxtregionen. Så jag hoppas att vi kan komma starkt ur det här.

TV: Tegnells skarpa varning till Västsverige