De köpte Aladdin med trillingnöt – för 15 000

Här är asken som Johan Bergström lade ut till försäljning. Nu har han fått 15 000 kronor för den.
Foto: Privat
Mattias och Andreas lade beslag på den dyrbara Aladdinasken.
Foto: Privat
Johan Bergström har nu fått sin Alladinask såld.
Foto: Privat

När Marabou valde att ta bort trillingnöten ur Aladdinasken, rasade svenskarna.

Johan Bergström, 24, från Sunne, annonserade då ut en ask – innehållande trillingnöten – på Blocket för 2000 kronor.

Det ledde till en välgörenhetsstafett där asken nu har fått sin slutliga ägare – för 15 000 kronor.

– Trillingnöten är en klassiker, säger köparen Andreas Olsson, 39 från Arvika.

Johan Bergström, 24, fick en snilleblixt när Marabou i höstas valde att ta bort trillingnöten ur Aladdinasken, till förmån för nya smaker.

Han lade ut en ask på Blocket, som innehöll trillingnöten, där han ville ha 2 000 kronor för den.

– Jag fick idén en halvtimma innan Ica i Sunne stänger. Men jag hann dit. Jag tänkte direkt att om trillingnöten tar slut - då kan jag sätta vilket pris som helst på en Aladdinask, sa Johan Bergström till GT den gången.

Strax därefter hade 50 000 personer sett annonsen.

– Jag visste att det skulle bli spridning - men inte att det skulle bli så här stort, sa Johan Bergström, som snart fick en köpare.

Välgörenhetsstafett

Det blev webbföretaget Motillo i Karlstad som köpte asken, inklusive trillingnöten, för 3 000 kronor som Johan skänkte till välgörenhet. Sedan dess har man använt asken för att donera mer pengar, berättar bland annat Nya Wermlands-Tidningen.

– Det blev en stafett där vi ville att fler företag skulle donera pengar. Den som donerade mest skulle få behålla asken, berättar Jakob Twedmark 33, vd för Motillo, som skänkte pengarna till Rädda Barnen och Cancerfonden.

Fick in 21 500 kronor

Totalt sett fick man in 21 500 kronor – och nu är det klart vem som får behålla asken. Det blev Andreas Olsson, vd för bröderna Olssons Restaurang i Värmland AB som köpte den för 15 000 kronor. Alla pengar går till Cancerfonden.

– Det var enbart för att det gick till välgörande ändamål, annars hade vi inte gjort det. Jag tror att vi får ha den på en bra plats, det blir ju som en slags symbol, skrattar han.

Jakob Twedmark trodde att ni skulle ha den på menyn?

– Haha, nej det tror jag inte. Men det är en kul grej. Vi får se om vi äter upp den ändå till slut.

Kanske äter den

Andreas driver sitt bolag med brodern Mattias Olsson, 41, och de bor i Arvika. Att de fått fatt i den exklusiva Aladdinasken tycker de är kul. Och de har själva alltid en ask på julafton.

– Det blir alldeles för många askar faktiskt. Jag tycker det är synd att de tar bort trillingnöten, det är en klassiker. Men förändringar gillar man inte som människa, men sedan har man vant sig och så är det bra med det, avslutar han.

Och kanske öppnar han den dyrbara asken också till slut.

– Vi får se om vi trots allt äter upp den.