Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Foo Fighters är tillbaka på Ullevi

David Grohl och Johan Sampson återförenades i SVT:s "Skavlan" förra hösten.Foto: Privat
Foo Fighters senaste konsert på Ullevi - 12 juni 2015. Läkaren Johan Sampson fick sitta på scenen och hålla Dave Grohls brutna fot i rätt läge under konserten.Foto: ANDREAS CARLSSON/ ROCKFOTO BILDBYRÅ AB

Senast Foo Fighters spelade på Ullevi bröt sångaren Dave Grohl foten under konserten.

Tack vare ortopedläkaren Johan Sampson kunde bandet spela vidare – han fick hålla Grohls fot i fixerat läge på scenen.

– Där satt jag på knä och höll i foten medan han vevade på  gitarren och rockade loss, berättar Johan Sampson.

På tisdagen är Foo Fighters tillbaka på Ullevi. När bandet senast var i Göteborg i juni 2015 ramlade frontmannen och sångaren Dave Grohl av scenen alldeles i början av konserten och bröt foten.

Den här dagen var ortopedläkaren Johan Sampson på plats på Ullevi. Han var i tjänst och stod redo vid sjukvårdstältet vid sidan av scenen om något skulle hända i publiken.

Är stora idoler

Han har arbetat som läkare vid flera stora konserter på Ullevi. Foo Fighters spelning ville han inte missa eftersom de är hans stora idoler.

 

LÄS MER: Dave Grohl trillade av scenen under konserten med Foo Fighters på Ullevi 

 

Tidigare på eftermiddagen hade han köpt en T-shirt med bandet och lagt ut en bild på sig själv på Facebook, tagen uppe på scenen: "Det är jag och Dave Grohl på scenen i kväll".

Då visste han inte hur rätt han skulle få.

Under konsertens andra låt hände något plötsligt framme vid scendiket. 

"Såg Dave Grohl ligga där"

– Jag såg Dave Grohl ligga där och tänkte att han hade hoppat ner. Men när han försökte resa sig upp svimmade han och föll tillbaka igen. Livvakterna ropade på "medical advice" och jag tänkte "ja, just det, det är ju jag!", berättar Johan Sampson.

Han sprang fram och såg att David Grohls fot var helt ur led.

– Jag förstod direkt att den var bruten. Vi hämtade en bår och bar i väg honom från scenen medan Taylor Hawkins tog över och började spela lite covers. Sedan drog jag foten tillrätta direkt och sedan var det snabbt på med en linda för att hålla borta blödningen, säger Johan Sampson.

Johan Sampson är ortopedläkare och musikälskare. Därför har han flera gånger arbetat som läkare i samband med stora konserter på Ullevi. "Jag brukar alltid köra rock´n roll i högtalarna i salen när jag opererar" berättar han.Foto: Privat

"Kunde inte släppa taget om foten"

Och något gips fanns inte till hands, så han fick vackert hålla foten i rätt läge med sina händer.

– När foten väl var på plats gjorde det inte ont längre, och då ville Dave upp på scenen. Men jag kunde ju inte släppa taget för då hade foten åkt ur led igen, fortsätter Johan Sampson.

Men Dave Grohl stod på sig och sa att då fick Johan följa med upp på scenen. 

"Kändes märkligt"

– Visst, sa jag lite ironiskt, men de tog det för ett "ja" och sedan gick allt väldigt fort. Livvakterna bar i väg honom och helt plötsligt satt jag på scenen och höll hans fot inför 55 000 åskådare. Det kändes verkligen märkligt. Där satt jag medan han vevade på gitarren och rockade loss, berättar Johan Sampson.

Dave Grohl vände sig ner mot läkaren vid hans fötter och sa "Pretty fun, isn´t it?". Han hörde sig också för hur länge Johan Sampson skulle orka sitta där.

Fick åka och hämta gips

Under tiden hade Johan skickat i väg sin fru Petra att hämta gips på Mölndals sjukhus. Hon är ambulanssköterska och arbetade också på Ullevi den här kvällen. 

– Sedan stod min fru där med gipset men han hade inte tid utan bara körde på. Men sedan fick jag säga till att vi måste gipsa och då bar vi bort honom snabbt, jag gipsade bakom scenen och sedan fortsatte han köra en fullängdskonsert, säger Johan.

Efter konserten åkte han i väg med Grohl till sjukhuset för att röntga foten. Det stod redan klart att en operation var nödvändig men Grohl valde att göra det senare på nästa stopp i England.

Återförening i "Skavlan"

I september förra året återförenades Johan Sampson och Dave Grohl – i SVT:s "Skavlan".

I september 2017 återförenades Dave Grohl och Johan Sampson i SVT:s "Skavlan".Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

– Det var jätteroligt och det kändes som att han också verkligen tyckte det var kul att ses igen. Vi pratade om vad som hände. Då gick allt så fort men nu kunde vi fylla i varandras luckor, säger Johan Sampson.

Räknar med inbjudan

Självklart kommer han att vara på plats på konserten i Göteborg på tisdagen. Men den här gången ska han inte vara i tjänst.

– Nej, nu vill jag se dem i lugn och ro utan att bli avbruten, säger Johan Sampson.