Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan, 54, skyddar sina träd med unik uppfinning

Här är dagens toppnyheter.
Johan Larsson, 54, uppfann Tallskydd. Ett sätt att hindra vilt från att förstöra de planterade tallarna.Foto: Privat / Privat
Den lilla uppfinningen binds runt talltoppen och förhindrar vilt från att äta upp knoppen.Foto: Privat / Privat

Johan Larssons talltoppar blev gång på gång uppätna av vilt.

Till slut fick han nog och kom på en egen uppfinning.

– Det bara slog mig, säger han.

Johan Larsson, 54, bor i Istorp i Marks kommun. När hans skog på 30 hektar drabbades hårt av stormen Gudrun bestämde han sig för att plantera tall.

Ett beslut som från början inte var självklart.

– Man hörde att det var svårt med betesskador på tall, men jag var enveten och planterade ändå och försökte. Sedan utsattes de för betesskador något fruktansvärt, men jag ville inte ge upp.

Under flera år försökte Johan skydda tallarna från vilt på många olika sätt. Bland annat använde han olika medel som sprejades på träden för att hindra djuren från att äta upp topparna. 

Men det fungerade inte bra nog.

– Till slut funderade jag på att hägna in delar av skogen, men jag kände att det var fel att stänga ute djuren. Sedan bara slog det mig: Om man skyddar talltoppen så löser sig problemet.

Såhär ser Tallskydd ut innan de binds kring trädet.Foto: Privat / Privat

”En win-win situation”

Med sin bakgrund inom plåtslageri var det lätt att ta fram en design för en metallklämma som man fäster på talltoppen.

Produkten tog han sedan patent på.

Skyddet placeras på talltoppen under hösten när plantan är liten och skyddar mot älg och rådjur som vill äta upp toppen. Sedan flyttar man upp den en gång om året till dess att tallen är hög nog för att inte drabbas av betesskador.

– Om toppen inte äts upp så växer plantan till ett träd, annars blir det bara buskar. Tallskydd gör en win-win-situation, tallen växer upp och vilt kan äta på resten av tallen förutom toppen, säger Johan Larsson.

 

LÄS OCKSÅ: Träd måste fällas i Skövde efter almsjukan