Ultralöparen Johan Wagner satsar på att springa runt Mont Blanc för femte gången – men först ska han besegra cancern. Foto: PrivatUltralöparen Johan Wagner satsar på att springa runt Mont Blanc för femte gången – men först ska han besegra cancern. Foto: Privat
Ultralöparen Johan Wagner satsar på att springa runt Mont Blanc för femte gången – men först ska han besegra cancern.  Foto: Privat
För Johan Wagner väntar nu cellgiftbehandling i tre månader. Foto: PrivatFör Johan Wagner väntar nu cellgiftbehandling i tre månader. Foto: Privat
För Johan Wagner väntar nu cellgiftbehandling i tre månader. Foto: Privat

Johans mardrömsbesked – vid första vårdbesöket

Publicerad

Han är van vid att löpa i 40 timmar i sträck och har sprungit runt Mont Blanc fyra gånger.

Men efter att ha diagnosticerats med cancer väntar en helt ny utmaning för Johan Wagner, 48.

– Liv och död-känslan har man med sig när man springer, men den här gången är det på riktigt, säger han.

Under den 120 kilometer långa löptävlingen Sätila Trail i november fick Johan Wagner, 48, från Åsa känslan av att något inte stämde. Kroppen kändes stark men gångerna han fick springa ut i skogen för att utföra sina behov var orimligt många.

Men han skakade av sig det, hittade ursäkter. Under en resa till Mexiko blev han magsjuk – något som han skyllde på i flera veckor för att förklara sin krånglande mage.

Första gången på vårdcentral

Men i slutet av april valde han ändå att gå till vårdcentralen.

– Det var faktiskt första gången som jag var på en vårdcentral i hela mitt liv. Jag har aldrig varit sjuk, berättar han.

Dagarna gick men i mitten av maj fick han förklaringen på de besvär som han haft så länge – tjocktarmscancer. 

– När man får höra det tror man att man kommer dö här och nu på en gång. Osäkerhet är jobbig, jag är en person som är van vid att ha kontroll.

Efter flera år som ultralöpare har han några hack i bältet. Han har kutat runt med packning i två dagar på det brittiska höglandet och tävlingen runt Mont Blanc (UTMB) har han sprungit fyra gånger – en lagom löptur på omkring 40 timmar på hög höjd.

Fick opereras i sex timmar

Han har tidigare bloggat om sin ultralöpning men i dagarna kom ett inlägg om cancerbeskedet – två vitt skilda världar men som ändå har sina likheter, menar Johan Wagner. 

– Det fysiska är liksom bara där, det kan jag stänga av. Men det är det psykiska som sliter mest. Liv och död-känslan har man med sig när man springer, men den här gången är det på riktigt. Och det är inte självvalt, säger han.

Johan Wagner under Ultra- Trail du Mont Blanc. Foto: / maindruphoto.com

Efter cancerbeskedet i maj gjorde man fler tester och gradvis växte bilden fram av vad det var som satt sina klor i hans kropp. I mitten av juni genomgick han en sex timmar lång operation där man plockade bort en del av tjocktarmen.

Umgås med sin fru och två barn, promenader och lättare kajakpaddling får honom och tänka på annat även om smärtan ständigt påminner honom om hans tillstånd.

Målet: Springa runt Mont Blanc igen

Och om en vecka väntar nästa utmaning. En tre månader lång cellgiftsbehandling med cytostatika.

– Just nu mår jag ganska bra så jag passar på att njuta av dagarna innan det börjar. Men jag har fått veta att man reagerar väldigt olika på cellgiftbehandling.

För att ta sig igenom behandlingen har han satt upp ett mål. Att springa tävlingen runt Mont Blanc för femte gången.

– Man måste kvala in för en plats och sedan är det lottning. Jag har en plats i nästa års tävling. Det kommer vara min morot, att få genomföra loppet en femte gång. 

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER