Johan, 33, hyllas extra för sin insats vid explosionen

Brandmannen Johan hyllas för insats vid explosionen i Almedal.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Brandmannen Johan Laurén, 33, har hyllats som hjälte efter explosionen i Annedal.

När boende hoppade ner från balkongen och klättrade längs fasaden var Johan en av de första på plats – och hade stor betydelse att inte fler skadades. 

Nu hyllas han även av kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M). 

– Att jag och mina kolleger blir uppmärksammade på det här viset känns ju jättebra, säger Johan.

De boende på Övre Husargatan väcktes av en kraftig smäll följt av en kraftig brand och brandrök som tog sig in överallt.

I det drabbade huset bor brandmannen Johan Laurén, 33, som snabbt var på plats. 

Nere på marken stoppade han sina desperata grannar från att hoppa från balkongen. Johan har sedan händelsen hyllats som hjälte bland boende – och under tisdagen visade även kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M) sin uppskattning. 

– Genom ditt ledarskap och ditt agerande så har du visat på ett stort mått på civilkurage som jag tror att många uppskattar. Så ett stort tack till dig, säger Josefson efter att ha bjudit in Johan till Rådhuset i Göteborg. 

Johan Laurén och Axel Josefson (M)
Foto: Johanna Waak
Johan fick en bukett blommor samt en bok om Göteborgs 400 årsjubileum.
Foto: Johanna Waak

”Många kämpade”

– Att jag och mina kolleger blir uppmärksammade på det här viset känns ju också jättebra. Jag gjorde absolut inte detta själv utan det var många som kämpade och slet den här förmiddagen, säger Johan och fortsätter: 

– I bland händer det att folk kommer med bullar och tackar för hjälpen men de bjuder inte hem mig till ett sånt här ställe, säger Johan efter ceremonin i Rådhuset.

Som gåva från Axel Josefson fick Johan en bukett blommor samt en bok om Göteborgs 400-årsjubileum. 

– Det är en fantastisk prestation och jag vet att det är många göteborgare som har uppskattat detta och då tycker jag det är viktigt från stadens sida att vi också visar våran uppskattning, säger Josefson

Johan berättar att vatten, el och avloppsledningarna har sprängts bort.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Lägenheten är obeboelig

Johan och familjens lägenhet klarade sig bra i explosionen, men skador på faciliteterna gör att den är obeboelig för tillfället, berättar Johan.

– Jag vet att jag kommer att få flytta tillbaka till min lägenhet om inte allt för lång tid. Alla våra tillhörigheter och minnen finns ju kvar. Men jag har många vänner och grannar som inte är så lyckligt lottade så det är klart att jag lider mycket med dem. Så vi får försöka öppna upp våra hem så mycket som möjligt.

SE MER:

Kaosartade scener utspelade sig efter explosionen. Boende hoppade från balkongen och klättrade längs fasaden för att fly den tjocka brandröken.