Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jöback försonas med uppväxten i nya filmen

I filmen ”Jag kommer hem igen till jul” försonas Peter Jöback med sin uppväxt.Foto: Lovisa Waldeck
”Det är känslorna jag hade som barn som jag äntligen kan uttrycka som vuxen”, säger Peter Jöback.Foto: PELLE T NILSSON/SPA

I filmen ”Jag kommer hem igen till jul” försonas Peter Jöback med sin uppväxt. 

Där får han säga sakerna han aldrig sa till sin familj.

– Det är känslorna jag hade som barn som jag äntligen kan uttrycka som vuxen, säger han.

”Jag kommer hem igen till jul” har premiär den 8 november och bygger på Peter Jöbacks egen idé. Hans karaktär, Simon, kommer hem till sin familj i Sverige efter flera år som världsartist utomlands.

Under några stökiga juldagar kommer hemligheter upp till ytan. 

– Det är ett feel good-drama med mycket musik, skratt och en del tårar tror jag också, säger Peter Jöback.

Filmen är producerad av Miso Film i samproduktion med bland andra Film i Väst och under tisdagen var Peter Jöback i Göteborg för att göra intervjuer.

”Jag kommer hem igen till jul” är delvis inspirerad av hans egna erfarenheter och uppväxten i en dysfunktionell familj.

– Många av de ämnen som filmen tar upp har jag själv varit med om. Jag vill inte spoila vad som händer men det har varit väldigt stundtals väldigt rörande att spela in. När det tangerar verkligheten, säger han.

Peter Jöbacks egna jular

Hans egna jular beskriver han som delvis kaosartade, delvis väldigt fina.

– Min pappa började dricka ganska mycket när jag var i tioårsåldern. Åren efter det var väldigt tuffa år. Det vet väl alla som vuxit upp med en alkoholiserad förälder. Man får städa undan, fixa och dona, och julen är ju en sån högtid då spriten ofta kommer fram, säger Peter Jöback.

Nu är han gift med Oscar Jöback och har två döttrar.

– I dag är jag man och har två döttrar, nu har jag en egen tradition och ett eget liv. När man ser det genom barnens ögon är det ju fantastiskt, säger Peter Jöback.

Peter Jöback och maken Oscar Jöback.Foto: EXPRESSEN

Peter Jöback: ”Jag bröt ihop”

År 2002 släppte han julskivan ”Jag kommer hem igen till jul”, vars spår kommer kännas igen i filmen.

Då såg han det som ett misslyckande, en sista utväg för en misslyckad artist, men det skulle visa sig bli hans största framgång med 600 000 sålda exemplar.

– Vem fan vill göra en julskiva, tänkte jag. Men så gick jag in i studion med Lars Halapi och när jag började sjunga så bara sprack det för mig. Jag hade byggt upp en person och försökte skydda mig själv från allt jag varit med om, nu sprängdes den muren. Jag vågade omfamna allt. Den dysfunktionella familjen jag hade, att komma ut som gay ... jag omfamnade det för första gången.