Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joannas nära döden- upplevelse: ”Positivt”

Joanna Davberg var nära att drunkna under semesterresan i Indien Foto: Privat
Joanna Davberg, på semestern i Kerala, Indien. Foto: Privat

Joanna Davberg, 54, var på semester i Indien.

Under den näst sista dagen tog hon en simtur och drogs med under vågorna.

Hon hann tänka ”jag kanske drunknar här” innan hon tillslut kunde nå botten. 

– Jag var lugn, för mig var det inget negativt. Jag känner att jag hade tur, men jag tror att det finns en mening med allt som händer, säger hon.

Joanna Davberg, 54, från Partille var i Kerala i Indien på semester. Det var näst sista dagen på hennes Ayurvediska retreat. 

– Det är yoga varje dag, det serveras vegansk mat och det är till för att man ska få avkoppling i kroppen, säger hon. 

Joanna bestämde sig för att ta en simtur, vågorna var höga berättar hon och hon valde därför att simma längs med stranden i stället för utåt. 

– Jag är en van simmare så jag kände mig trygg. Jag brukar ändå kunna känna av när man ska och inte ska bada. Jag hade simmat i kanske en halvtimme och så skulle jag ta mig upp, säger hon.

Tidigare har hon varit rädd för mörka vatten, men hon har arbetat med att utmana sig själv. 

– Jag har jobbat med att utmana mig själv och just den här rädslan. 

”Som i en torktumlare” 

Hon började simma in mot land men i stället drogs hon ner under vattnet och vågorna som blivit allt högre slog över henne. 

– Jag tumlade runt som i en torktumlare och jag kände hur det knäckte till i nacken. Jag pressades ner mot botten med min vänstra arm under mig.

Joanna vill förmedla att händelsen som ändå var något positivt. Foto: Privat

Hon hann tänka att det kanske var slut, att ”jag kanske drunknar här”. Hon kunde behålla lugnet, något Joanna själv tror beror på den yoga, meditation och de andningsövningar hon gör.

– Jag var helt lugn med tanken. Jag är inte rädd för döden då jag tror att det finns ett syfte med våra liv och att det finns en mening med det som händer. Jag kom upp sen och testade om jag kunde stå på botten, och det kunde jag.

Klarade sig utan svåra skador 

Tillslut kom hon upp på stranden och fick sedan hjälp att ta sig till ett sjukhus där hon undersöktes. Nu är hon hemma igen, armen är blåslagen men i övrigt har hon klarat sig från skador. 

– Min vänstra arm fick ju en smäll så den är blåslagen, men det är ingenting som är av, säger Joanna Davberg. 

Många kanske skulle se upplevelsen som något hemskt, men det gör inte Joanna.

– För mig var det inte något hemskt, det är inget negativt. För mig var det något positivt och det är vad jag vill förmedla. Att det inte är skräckfyllt. Jag tror att det är just meditationen som gjorde att jag kunde hålla mig lugn. 

Hon är utbildad hälsopedagog med inriktning på just stress.

– Jag jobbar med just stress och rädsla, att behålla lugnet i en situation som man utsätts för. Jag upplevde ingen rädsla i det här, och det gör jag inte nu när jag tänker tillbaka på det heller.