Svenska journalisten Joakim Medin har befriats från fångenskapen i Syrien. Foto: Masoud MohammadSvenska journalisten Joakim Medin har befriats från fångenskapen i Syrien. Foto: Masoud Mohammad
Svenska journalisten Joakim Medin har befriats från fångenskapen i Syrien. Foto: Masoud Mohammad
Han berättar nu för Expressen att han under omständigheterna mår okej. Foto: Masoud MohammadHan berättar nu för Expressen att han under omständigheterna mår okej. Foto: Masoud Mohammad
Han berättar nu för Expressen att han under omständigheterna mår okej. Foto: Masoud Mohammad

Joakim Medin berättar om fångenskapen

Publicerad

På lördagskvällen släpptes den svenska journalisten Joakim Medin, 30, fri från fångenskapen i Syrien.

Nu ger han sin första intervju.

– Jag har suttit i isoleringscell i en vecka, säger han till Expressen.

Joakim Medin greps av den syriska regimen tidigare i veckan under sitt arbete som journalist i de kurdiska delarna av landet.

Efter en lång förhandling - där den kurdiska gerillan kidnappade en högt uppsatt arméofficer för att förhandla fram en frigivning - släpptes Joakim på lördagskvällen.

Satt i isoleringscell

Då hade han tillbringat tiden i fångenskap i en isoleringscell.

Expressen når honom på telefon kort efter frisläppandet.

– Jag mår okej. Jag är sliten både i huvudet och i kroppen. Men det är okej, säger Joakim.

Hur känns det nu?

– Det är okej. Det är väldigt omtumlande att vara fri.

Var bor du nu?

– Nu är jag tillbaka i al-Qamishli.

Har du fått mat?

– Nej, jag har faktiskt inte ätit ännu. Men, jag är inte hungrig. Det är inte det första jag tänker på .

Vem pratade du med först när du blev frisläppt?

– Min familj blev jag ombedd att ringa upp.

Vad sa de?

– De var chockade. De vill att jag ska komma hem så fort det går.

När åker du hem?

– Det vet jag inte nu. Jag har inte köpt någon biljett. Jag har knappt satt i gång datorn.

När åker du över till Turkiet?

– Jag vet inte om det går att åka över till Turkiet eller om jag måste ta mig till irakiska Kurdistan först. Gränsen är stängd där.

Vill du berätta vad som har hänt?

– Jag har blivit tagen av regimen.

Varför?

– Det kan man fråga sig. Jag var på plats för att rapportera och då hade jag inte tagit mig in hit officiellt genom den syriska regeringen. Då blev det så att de arresterade mig och det blev en himla soppa av det här.

Blev du förhörd?

– Ja, jag har suttit i isoleringscell i en vecka.

Vad frågade de om?

– Om allt möjligt. Vad jag gjorde där och mitt förhållande till Turkiet, till kurderna och till Israel.

Har du blivit utsatt för våld?

– Nej, inte fysiskt våld.

Har du fått mat?

– Jag har fått äta, men det har inte varit så varierat.

Hur behandlade de dig?

– Eftersom jag togs på den här platsen så har de behandlat mig lite försiktigare än de skulle kunna göra.

Hur var din cell?

– Nedsläckt, inget ljus. Det var en pytteliten cell. I början var det underjordiskt, Det var fullt av smuts och blod och det var en kall cell. Jag frös och blev förkyld.

Ska du ta dig hem direkt när du kommer ut från Syrien?

– Ja, det ska jag.

Vad är det första du ska göra?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tror jag ska lägga mig och kolla på en film. Jag ska försöka slappna av. Det har varit intensiva veckor. Först med att jobba och sedan med att sitta instängd.

Hur tror du att det här kommer påverka dig?

– Inte så negativt tror jag. Det här får mig nog bara att bli ännu mer övertygad om att det här är ett viktigt jobb. Jag har tänkt på säkerheten och gått utbildningar och allt möjligt. Men man begår alltid något misstag eller man ställs mot väggen. Det kommer bara att göra en starkare.

Hur tillbringade du din tid i cellen?

– Jag låg och tänkte väldigt mycket för att fördriva tiden. Jag tänkte på familjen och bra musik, jag försökte nynna på låtar. Sen tänkte jag på hur jag skulle svara för att inte hamna i större knipa. Allt sånt som kan hjälpa.

Hur bor du nu?

– Jag bor hemma hos en vän. Jag känner mig trygg här.

Hur mår din tolk?

– Han mår också bra. Han var också ganska sliten och hade fått lite fysiska men av det här. Men han var också okej och väldigt lättat över att bli fri.

Hur blev ni tagna?

– Vi var ute och gick på en gata när vi blev stoppade. De hade upprättat en vägspärr och när vi gick förbi den så blev vi tagna. Gatan hade varit lugn att gå på flera dagar tidigare, vi hade gått där förut. Det måste ha varit något som hänt som gjorde att de bestämde sig för att de ville fånga in oss. Det är flera som har sagt att jag är den första utländska journalisten som de arresterar. Det är ett ovanligt agerande det här.

Vilka lärdomar kan du dra av det här?

– Det är väl att försöka gardera sig. Man kan alltid bli för bekväm och känner att man är trygg. Jag hade till exempel med mig en summa pengar och det ser ut som att den är mycket mindre nu än när jag blev tagen. Man måste alltid ligga lite i framkant och det har det här visat.

Har de tagit något ifrån dig?

– Mina cigaretter och det ser ut som att de har tagit mina pengar.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska lägga mig och sova.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER