Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joakim hade svår cancer – upptäcktes efter två år

2016 sökte Joakim Almqvist vård men först efter två år undersökte läkarna hans prostata. Nu undrar hans fru, Monica, varför det behövde gå så illa för hennes man som dog i somras.
Monica Almqvist är förkrossad efter makens död. ”Kanske hade han levt i dag om hans prostata hade undersökts från början” säger hon.Foto: Privat
Joakim Almqvist blev bara 54 år.Foto: Privat
Monica och Joakim Almqvist.Foto: Privat

Monica Almqvist, 51, söker svar på varför det behövde gå så illa för hennes make: ”Varför blev han inte undersökt i tid?”

Inte förrän två år efter första läkarbesöket upptäcktes prostatacancern, som då spridit sig till skelettet.

I somras somnade Joakim Almqvist in, 54 år gammal.

– Jag är förkrossad. Det har varit hemskt att se honom lida, säger Monica som nu har anmält Skaraborgs sjukhus till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Joakim Almqvist från Lidköping avled 16 juni efter flera års sjukdom, med svåra smärtor och otaliga läkarbesök.

Kvar hemma finns hans hustru Monica Almqvist och de två gemensamma tonårssönerna. Även Joakims två vuxna barn sörjer sin pappa.

– Kanske hade han levt i dag om hans prostata hade undersökts från början. Jag gråter varje dag, säger Monica Almqvist.

Maken sökte vård första gången hösten 2016 för besvär med svullnad och värk i underlivet.

Men det skulle dröja två år innan en läkare undersökte prostatan, tog PSA-prov och vävnadsprov, berättar Monica Almqvist.

Cancern hade hunnit sprida sig

– Då blev det fart. Han hade skyhöga värden och vid en skiktröntgen upptäcktes metastaser i skelettet. De fanns i hela ryggen, säger hon.

Cancern hade hunnit få en stor spridning och Joakim Almqvist kontaktade själv Löf, landstingens ömsesidiga försäkringsbolag som försäkrar vårdgivare som finansieras av regionerna. 

Löf har konstaterat att det fanns en fördröjd diagnos av prostatacancer sedan 2016 och att ”prostatapalpation och PSA-test borde ha utförts” redan då.

När Monicas make tog kontakt med Löf 2019 begärde han också ut sina journaler och paret kunde då läsa att det 2016 funnits misstankar om cancer.

Monica läser ur journalen: ”Man bör nog dock värdera patienten återigen på mottagningen för att se så att han inte har några misstänkta elakartade förändringar”. 

Men någon fortsatt utredning hade Joakim aldrig fått förklarar Monica, som också berättat om makens öde för Nya Lidköpings-Tidningen.

Monica Almqvist har anmält Skaraborgs sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.Foto: Privat

”Vi blev chockade när vi läste journalen”

– Vi blev chockade när vi läste detta. Det var fruktansvärt, säger hon.

Hon berättar att tidigare i år brast en av metastaserna i Joakims rygg och han blev förlamad från midjan och neråt. I maj drabbades han av kallbrand och fick amputera båda benen.

– Det var hemskt att se honom lida. Jag är förkrossad över att det behövde bli så här, säger hon,

Nu har hon anmält Skaraborgs sjukhus till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

– Jag får inga svar från vården, varför det blev som det blev. Då får IVO rycka in och göra en grundlig utredning och gå till botten med vad som hänt. Jag vill inte att någon annan man ska råka ut för samma lidande som Joakim, säger Monica.

”Får inte se sönerna växa upp”

Hon berättar om naturmänniskan Joakim som var glad och positiv trots sjukdomen, som älskade att vara ute i sin båt, som fiskade och tycke om att gå ut med hunden. 

– Han har fråntagits möjligheten att fortsätta leva, att få se sina söner växa upp. Jag är så ledsen, säger hon.

Skaraborgs sjukhus avstår från att kommentera Joakim Almqvists fall:

– Tyvärr har vi svårt ge kommentarer när det gäller enskilda patientärenden på grund av patientsekretess. Vi vill så klart ha återkoppling när man inte tycker vården har gjort vad man förväntar sig. Det är oerhört viktiga frågor som vi tar på största allvar. Det beror inte på ointresse att vi inte kan kommentera, säger Michael Malmborg, kommunikationschef Skaraborgs sjukhus.

 

Prostatacancer, bröstcancer och hudcancer. De är cancerformerna som svenskar drabbas mest av.