Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmy Thims förvandling – från jägare till mördare

MÖRDARE. Jimmy Thim, 32, sköt sitt offer tre gånger. Totalt avlossade han fem skott. Foto: POLISEN
BROTTSPLATSEN. Offret hittades mördade på trottoaren utanför radhuset i Vänersborg. Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETER STO
OFFRETS SISTA MEDDELANDE. Mannen som sköts ihjäl skickade ett sms till en anhörig en kort tid innan mordet. Foto: POLISEN

Mitt under hemmafesten hämtade jägaren Jimmy Thim, 32, sitt hagelgevär, satte i skarpa patroner och sköt med två skott ihjäl sin gäst.

Därefter sköt han ytterligare ett skott – mot det döda offrets skrev.

När patrullen grep den tidigare ostraffade Thim sa han upprivet ”att han bara skjuter rådjur”.

På kvällen den 3 juli 2018 har Jimmy Thim, 32, och hans sambo en liten tillställning i radhuset i Vänersborg. I bostaden finns deras två barn. Där finns också två andra personer, en av dem mannen som ska mördas, som blivit inbjudna för att titta på fotboll och dricka öl. Sverige besegrar Schweiz i åttondelsfinalen i VM den kvällen.

Men något förändrar den festliga stämningen. 05.13 får SOS Alarm in samtalet.

”Jag vill… eh anm anmäla ett mord”, säger kvinnan i andra änden av luren.

Det är Jimmy Thims sambo som ringer samtalet. När polisen anländer hittar de en död man på trottoaren. Kroppen är kall och genomborrad av flera skott. Genom att följa blodspåren kan polisen se att kroppen släpats ut från huset, via altanen och gräsmattan ut på trottoaren. I radhuset finns Jimmy Thim. Då har han låst in sitt hagelgevär, som han har licens för, i vapenskåpet igen.

”Skjuter bara rådjur”

Polisen beordrar honom att närma sig dem baklänges och med händerna i luften. Han gör inget motstånd, men är uppriven. Han säger ”att han inte skjutit någon och att han bara skjuter rådjur”, framgår av ett PM från en av poliserna som är på plats.

I förra veckan dömdes Jimmy Thim, 32, mot sitt nekande till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Tingsrätten fastslog i domen att 32-åringen sköt totalt fem skott, varav tre träffade mordoffret.

Ett av skotten avlossades i offrets huvud, då var vapnet tryckt mot tinningen.

– Det finns inslag av ren avrättning. Dessutom har det skjutits mot kroppen efter att personen redan varit död, sa tingsrättens ordförande Per Hjort när domen hade fallit.

Intressen: Jakt och mc

Jimmy Thim är, sånär som på en mindre förseelse, ostraffad sedan tidigare. 

I den personutredning som Kriminalvården gjorde när han satt häktad i väntan på rättegång berättar han själv att han har ordande förhållanden avseende arbete, ekonomi och bostad. Han har inga skulder.

Han gick tre år på gymnasiet och gick sedan vidare till en yrkesutbildning. Vid tiden för mordet hade varit verksam i det aktuella yrket under nio års tid.

Han fick med sig goda vitsord efter avslutad värnplikt och ansågs lämplig för internationella insatser. Han fick betygen 7 och 8 (på en tiosiffrig skala) gällande lämplighet i befattning respektive kunskaper och färdigheter.  

MÖRDARE. Jimmy Thim, 32, sköt sitt offer tre gånger. Totalt avlossade han fem skott. Foto: POLISEN

Han beskrevs som en ordningssam person med ett korrekt uppträdande.

Hans fritid har han ägnat åt att köra mc och jaga. Han har jägarexamen och har tidigare jagat, men vid tiden för mordet hade han inte längre tillgång till någon jaktmark.

Han beskriver sig själv som en ”eftertänksam person som brukar tänka efter innan han handlar” och säger att han inte agerar på impulser. ”En lugn och sansad man utan svårigheter att hantera sitt humör”, som det uttrycks i personutredningen.

Anledningen till att tingsrätten stannade vid 18 års fängelse, det längsta tidsbestämda straffet, och inte dömde ut livstids fängelse motiverade man med att händelsen inte var planerad och att händelseförloppet var kortvarigt.

Hagelpatron i fickan

Samtidigt konstaterade rätten att Jimmy Thim tog sig tiden ta ut sitt licenspliktiga hagelgevär ur vapenskåpet och ersätta de så kallade klickpatronerna med skarpa patroner.

Jimmy Thim har haft kunskap om var vapnet och vapenskåpsnyckeln fanns samt har kunskap om hur vapnet fungerar och att klickpatronerna måste tas ut innan laddning kan ske. Jimmy Thim har också skjutit förut med detta vapen och kan därför hantera vapnets rekyl samt snabbt ladda om vapnet. Den skarpa hagelpatronen i Jimmy Thims ficka ger ytterligare stöd till åtalet både då den visar att han hanterat skarp ammunition på natten och då fem skott avlossats från vapnet och vapnet laddas med två patroner i taget och var laddat med två patroner på morgonen.”, resonerade rätten i domen när man kom fram till hans skuld.

Man fastslog också att han haft tid att besinna sig under händelseförloppet men ”inte ens det faktum att målsäganden avlidit har fått Jimmy Thims ilska att bedarra, utan händelseförloppet avslutas med ytterligare ett skott mot den döda kroppen”.

Varför mordet skedde har inte kunnat fastslås. Enligt tingsrätten finns det omständigheter som pekar mot svartsjuka som motiv, men man nöjer sig med att konstatera att ”motivet anses vara outrett”.

Jimmy Thims sambo dömdes till villkorlig dom för grovt skyddande av brottsling. Hon förnekar brott.

GT har försökt nå Jimmy Thims advokat Sofia Hansson för en kommentar. I samband med att domen föll valde hon att inte kommentera den.