Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmy Thim, 32, sköt ihjäl sin gäst på hemmafesten

Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.

Under en hemmafest hämtade jägaren Jimmy Thim, 32, sin hagelbössa, laddade den med patroner och sköt ihjäl sin gäst med två skott, innan han avlossade ett tredje – mot offrets skrev.

I tingsrätten dömdes Jimmy Thim till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Under måndagen fastställdes domen av hovrätten.

Den 4 juli 2018 larmades polis till ett radhusområde i Vänersborg.

05.13 fick SOS Alarm in samtalet, där en kvinna meddelade operatören att hon ville ”anmäla ett mord”.

När polis anlänt till platsen anträffar man en död man på trottoaren, skjuten med flera skott.

Huset i närheten av platsen där den döde mannen hittades tillhörde Jimmy Thim, 32 och hans sambo.

Den tungt beväpnade polispatrullen beordrade Jimmy Thim att närma sig med händerna i luften och han gjorde inget motstånd när han greps, misstänkt för att ha mördat mannen.

Offret släpades och lämnades på trottoar

Också Jimmy Thims sambo, som var den kvinna som ringt SOS Alarm, greps, misstänkt för grovt skyddande av brottsling. 

Polisen kunde sedan genom att följa blodspår på platsen konstatera att offret släpats ur parets hus, via altanen och gräsmattan och sedan placerats på den trottoar där han anträffades av polis.

Offret var skjutet bland annat i ansiktet och i skrevet.

Jimmy Thim och hans sambo hade festat med offret i sitt hus innan han mördades med ett hagelgevär. Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETER STO

Tidigare på kvällen hade Jimmy Thim och hans sambo festat, ätit middag och druckit alkohol tillsammans med offret och ytterligare en person.

Vid 02-tiden skickades offret ett sms till en anhörig, där han skrev ”Det är okej”. Kort därefter hörde grannar flera kraftiga smällar och mannen var död.

I parets bostad fanns stora mängder blod, men någon förklaring till varför mannen dödats har varken Thim eller hans sambo.

– Ingen lämnar någon förklaring till det som hänt. Ingen säger sig ha hört eller sett skjutandet i bostaden. Men vi har fastslagit att det är mannens vapen. Han har jägarlicens, har kammaråklagaren Daniel Edsbagge tidigare sagt till GT.

Sköts med tre skott

I förhör med polisen uppger sambon att Jimmy Thim tidigare varit svartsjuk, men motivet bakom mordet förblir okänt.

– Offret är skjuten på bottenvåningen i hallen med två skott, ett i huvudet och ett på kroppen. Det är inte skott som man överlever. Därefter blev han utsläpad över en altan, över en häck och ut till en trottoarkant. Sedan blev han skjuten från ett längre avstånd, fyra-fem meter. Det sista skottet gick mot låren och underlivet, har åklagaren Daniel Edsbagge tidigare sagt.

– Någonting måste ha uppstått här. Männen hade aldrig känt till varandras existens före det här inträffade, har Daniel Edsbagge sagt.

I april i år åtalades Jimmy Thim för mord och brott mot griftefriden. Hans sambo åtalades för grovt skyddande av brottsling.

I slutet av maj dömdes Jimmy Thim till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Tingsrätten fastslår i sin dom att 32-åringen avlossat totalt fem skott och att tre av dem träffat mordoffret.

Tingsrätten: ”Ren avrättning”

Ett av skotten avlossades i offrets huvud, på nära avstånd.

– Det finns inslag av ren avrättning. Dessutom har det skjutits mot kroppen efter att personen redan varit död, har tingsrättens ordförande Per Hjort tidigare sagt.

Jimmy Thims sambo dömdes till villkorlig dom för grovt skyddande av brottsling.

Båda två nekar till brott.

Tingsrättens dom överklagades av både åklagaren och Jimmy Thim.

Åklagaren yrkade på ett ännu hårdare straff för Thim – livstids fängelse – bland annat med hänvisning till att mordet kunde liknas vid en avrättning.

Jimmy Thim ville å andra sidan gå fri och ha tillbaka sitt vapen.

”Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning av omständigheterna och bevisningen i målet”, står det i överklagan. Enligt Thim är det inte ställt utom rimligt tvivel att han är den skyldige. I överklagan förs ett resonemang om att det inte går att utesluta en alternativ gärningsman, något som försvaret också tog fasta på under rättegången.

Under måndagen föll hovrättens dom.

De gick på samma linje som i den lägre instansen och fastställde Jimmy Thims straff till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Trots att åklagare Daniel Edsbagge yrkat på livstid, berättar han för Ttela att han har förståelse för hovrättens beslut.

– Min uppfattning är att detta är 18 år eller livstid. Det här ligger någonstans där emellan. Men jag har full förståelse för att man kommer fram till 18 år, för det är ingen exakt vetenskap vilka gärningar som ska vara livstid, säger Edsbagge till tidningen.