Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmy, 43, id-kapades – anklagades för rattfylla

Jimmy Eriksson, 43, fick hem brev från socialtjänsten i förra veckan.Foto: Privat
Jimmy Eriksson misstänktes felaktigt för rattfylleri.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Jimmy Eriksson, 43, fick i förra veckan hem en orosanmälan från socialtjänsten.

I brevet stod att han blivit omhändertagen av polisen enligt LOB.

Men han var oskyldig. Det visade sig senare att hans id kapats.

– Jag fick en klump i magen. Jag tänkte, vad händer? Jag började tänka på barnen, säger han.

”Socialtjänsten /.../ har mottagit en anmälan om oro /.../ från polis då deras pappa blivit omhändertagen enligt LOB.”

Så inleds ett brev från socialtjänsten som göteborgaren Jimmy Eriksson, 43, fick hem i förra veckan.

Då han inte förstod vad det handlade om ringde han socialtjänsten. De berättade då att han anklagades för rattfylleri, vilket SVT Väst tidigare rapporterat om. 

Men det stämde inte. Jimmy var oskyldig.

Senare visade det sig att han id-kapats av en annan man som i poliskontrollen inte haft några ID-handlingar på sig men utgett sig för att vara Jimmy och uppgett hans personnummer.

Det förstod Jimmy när han i måndags tog ledigt från sitt jobb för att åka till polisstationen och reda ut situationen.

– När jag i måndags åkte till polisstationen träffade jag förhörsledaren som direkt sa att det inte var mig han hade haft förhör med. Han insåg att det inte var samma person, säger han.

Senare samma dag ringde polisen för att meddela att spärren på hans körkort hade tagits bort. Jimmys körkort hade alltså dragits in i samband med händelsen – och han hade utan att veta om det kört olovligt sen i slutet av april.

– Jag hade inte fattat det innan han sa det, men jag hade alltså blivit av med körkortet. Och då var jag ute och körde och bil samma eftermiddag, säger Jimmy Eriksson.

Anmält poliserna

Nu har Jimmy polisanmält de två poliserna i yttre tjänst för tjänstefel. Han ska också göra en JO-anmälan, berättar han.

– Jag vill ha upprättelse. Jag fattar inte hur de kan göra en sådan grej. Det handlar inte om hämnd, utan för att detta inte ska få hända någon annan.

Hur har du mått de här dagarna?

– Chocken var det första. Jag fick en klump i magen. Jag tänkte, vad händer? Jag blev både arg och ledsen. Jag började tänka på barnen, säger Jimmy Eriksson.

Han fortsätter:

– Jag har mått skit, har haft ont i magen hela tiden. Jag har knappt ätit något. Hela tiden har jag haft i tankarna vad som händer med barnen.

Enligt polisanmälan som GT tagit del av stoppades en bilist mitt i natten den 21 april.

Mannen i bilen misstänktes för rattfylleri då denne bland annat hade svårt att gå rakt.

Det var alltså då som den misstänkte uppgav Jimmy Erikssons personnummer.

Polisen: ”Så pass välliknande att vi godtog det”

Stefan Gustafsson, biträdande lokalpolisområdeschef på den ort i Västsverige där händelsen inträffade, berättar att den gripne mannen inte hade någon legitimation.

– För det första vill jag säga att det här är väldigt olyckligt och att det inte ska behöva hända. Personen som skulle identifieras hade inte ID-handlingar. I stället identifierade han sig genom att uppge ett personnummer, säger Gustafsson.

Polisen jämförde mannen med passfotot kopplat till det personnummer han uppgav.

– Vi har system som gör att vi kan identifiera personer utan ID-handlingar på sig, vi kan bland annat plocka fram foton i vårt system. I det här fallet så fann man att han var så pass välliknande att vi godtog det som ID.