Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimi fick dödsdom – var vid medvetande

Jimi Fritze hörde sina anhöriga diskutera donation av hans organ men kunde inte göra sig hörd.
Foto: Privat

Jimi Fritze, 42, hörde sin egen dödsdom och tvingades lyssna till anhöriga som diskuterade donation av hans organ – utan att kunna göra sig hörd. 

Men han överlevde mot alla odds och har nu anmält Sahlgrenska sjukhuset. 

– Mina vänner tog avsked av mig, läkarna hade förklarat att jag skulle dö och jag kände att så fan heller, jag ska vara vaken. Det var en mardröm, säger han till GT. 

Det var i juli 2012 som Jimi Fritze, 42, fick en hjärnblödning och fördes till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Semestern på Västkusten skulle kunna räknas som en solskenshistoria – då han överlevde trots en dödsdom från läkarna. Men tiden på sjukhuset blev i stället en historia om felaktiga bedömningar som skulle ha kunnat kosta Jimi Fritze hans liv och om en kamp tillbaka till livet.  

Han och han dåvarande flickvän skulle dela på en flaska vin under semestern, men när han gick på toaletten kunde han inte ta sig tillbaka. 

Hörde sin egen dödsdom

– När hon kom fram till mig stod jag på knäna och var blåröd i ansiktet. Ambulanshelikoptern kunde inte landa så jag kördes med båt till hamnen där en ambulans stod och väntade, säger Jimi Fritze till GT. 

Väl på Sahlgrenska röntgades hans hjärna och man konstaterade att han fått en stroke. Snabbt och där efter informerades hans familj, flickvän och vänner om att han inte skulle klara sig. Flera tog sig till sjukhuset för att säga sitt sista farväl. 

– Jag kunde inte röra mig, men jag hörde hur läkaren sa att jag inte skulle klara mig och att jag troligtvis fått en blödning till. 

Även organdonation började snabbt diskuteras, även detta hörde Jimi Fritze. Han hörde sin egen dödsdom och hur hans anhöriga resonerade med läkaren kring vilka organ han skulle ha kvar efter att han slutat andas.

Detta samtidigt som han själv inte var i form nog att uttrycka sig då han var kraftigt medicinerad.  

"Jag vill inte att det här ska hända igen"

Men läkarna hade fel. Enligt Jimi Fritze kom en mer erfaren läkare tillbaka från sin semester efter att han spenderat ett par dagar på sjukhuset. Hans diagnos var långt ifrån hans kollegers – det fanns chans till liv. 

– Han sa att det inte såg så farligt ut. Det var därför jag vart räddad. Hade inte den läkaren kommit hade jag fått ligga där tills jag inte orkade mera. 

Han fördes sedan till sjukhus i hemstaden Örebro där han låg i sju månader och nu har Jimi Fritze lämnat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). 

– Jag vill inte att det här ska hända igen. Det är 30 000 i Sverige som får en stroke varje år och jag undrar hur många som har fått sätta livet till i en liknande situation som min, säger han. 

"Jag saknar mig själv"

Just nu ligger mycket fokus på träning och att ta sig tillbaka till det liv han hade innan den där sommardagen 2012.

– Jag tror inte att det är sant fortfarande. Men jag har gott humör och kämparvilja så jag vill tillbaka.  Jag saknar mig själv, säger Jimi Fritze. 

Sahlgrenska sjukhuset är väl medvetna om att en anmälan lämnats in om det som hände Jimi Fritze. 

– I och med att det är en pågående utredning kan vi inte säga så mycket. Vi samarbetar med IVO kring den här utredningen och får gå till grund med vad som hänt. Vi tar det på stort allvar, som med alla anmälningar, säger Stefan Sarajärvi på Sahlgrenskas pressjour.