För att motverka problemen med sin hy måste Jetesa smörja in sig sex gånger per dygn och bada två gånger. Här är Jetesa när hon var yngre och sjukdomen visade sig tydligt.För att motverka problemen med sin hy måste Jetesa smörja in sig sex gånger per dygn och bada två gånger. Här är Jetesa när hon var yngre och sjukdomen visade sig tydligt.
För att motverka problemen med sin hy måste Jetesa smörja in sig sex gånger per dygn och bada två gånger. Här är Jetesa när hon var yngre och sjukdomen visade sig tydligt.
Jetesa är öppen med sin sjukdom och hoppas kunna inspirera andra att vara den de är.Jetesa är öppen med sin sjukdom och hoppas kunna inspirera andra att vara den de är.
Jetesa är öppen med sin sjukdom och hoppas kunna inspirera andra att vara den de är.

Jetesa mobbades för sin sällsynta sjukdom

Publicerad

Jetesa Peci, 17, lider av en sällsynt hudsjukdom som tvingar henne att bada och smörja in sig flera gånger per dag. Men trots smärtorna och obehaget, tror hon att sjukdomen har gjort henne starkare.

– Alla har sina problem. Jag vill vara en inspiration för andra, och visa att det blir bra till slut, säger Jetesa.

Jetesa Peci, 17, från Vaggeryd lider av den mycket ovanliga hudsjukdomen kongenital iktyos. Obehandlad blir hennes hud torr, röd och öm.

– Jag fjällar, och det svider och gör så ont att jag kan knappt kan röra mig, berättar hon.

För att slippa smärtorna måste Jetesa bada både morgon och kväll, och smörja in sig med en särskild kräm sex gånger per dygn. Sjukdomen innebär att hon inte har möjlighet att göra allt som hon skulle vilja. Till exempel kan hon inte vara längre än några timmar tillsammans med sina vänner, sen måste hon smörja in sig, vilket Nyheter 24 först skrev om.

Blev mobbad

När Jetesa var mindre hade hon svårt att acceptera de begränsningar som hennes sjukdom medför.

– Det var jättetufft. Mina vänner verkade ha det så lätt. De kunde göra allt de ville, men jag var tvungen att ta hand om min sjukdom och var inte lika fri. Det var inte kul för mig att leva så, säger hon.

I förskolan blev Jetesa mobbad av de andra barnen. De retade henne för hennes röda hy och kallade henne öknamn.

– De var små och förstod inte bättre, men jag blev väldigt ledsen ändå, säger hon.

Men i takt med att Jetesa och hennes klasskamrater har blivit äldre, så har mobbningen upphört. I dag går hon i gymnasiet och beskriver sig själv som en helt vanlig tjej – men med erfarenheter som många av hennes jämnåriga saknar. Och de erfarenheterna vill hon nu dela med sig av till andra som har det tufft i livet.

"Alla har sina problem"

Via sociala medier – som Youtube, Facebook och Ask – har hon berättat sin livshistoria, och responsen hon har fått har varit uteslutande positiv.

– Jag var rädd att folk skulle vara negativa och elaka, men så har det inte alls varit. Jag har fått så mycket uppmuntran och värme, säger hon.

Sin sjukdom blir Jetesa aldrig av med. Men hon tänker inte lika mycket på den längre, och menar att den till och med har gjort henne till en starkare person.

– Jag vill vara en inspiration för andra, och visa att det kommer att bli bra – även om det känns tufft ibland. De som inte har någon sjukdom har också hinder i livet. Det har alla människor. Alla är unika, och alla har sina problem att leva med, säger Jetesa.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER