Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jessicas skarpa ord till bilisterna: ”Är livsfarligt”

Jessica Axelsson hade på sig en reflexväst med texten ”kör sakta” när bilen susade förbi över hastighetsbegränsningen. Foto: Privat
Jessica Axelsson tycker i regel att bilister är dåliga på att visa hänsyn mot ryttare i trafiken. Foto: Privat

Ridturen var nära att sluta olyckligt för Jessica Axelsson, 41, från Tjörn. 

Hon och kompisen var ute på en långritt när en bil sladdade ner i diket – bara meter från de två ekipagen.

– Man vill kunna vara i trafiken utan att behöva känna att man kanske inte kommer hem till sin familj, säger Jessica Axelsson.

Det var i lördags som Jessica Axelsson och kompisen Caroline tog ut sina hästar på en ridtur på Tjörn. De red längs Hjältebyvägen, en lite större väg än den de vanligtvis brukar ta, när de hörde att en bil körde bakom dem. Den saktade inte ner utan körde, enligt Jessica, snabbare än de tillåtna 50 kilometer i timmen när den ven förbi.

– Precis när bilen hade passerat oss fick den sladd och dundrade ner i diket. Den följde dikeskanten i flera meter innan den kom till en dikesövergång och studsade ut på vägen igen, den kom på tvären flera gånger innan den kunde köra vidare. Bilisten stannade inte ens, säger Jessica Axelsson.

Jessica Axelsson var ute på en ridtur med sin kompis när en bil var nära att kollidera med dem.Foto: Privat

Utsätts ofta för farliga situationer

Hennes islandshäst Sunna behöll lugnet, men Jessica Axelsson menar att så långt ifrån alltid är fallet.

– Min häst är kolugn i trafiken. Hon har varit trafiksäker ända sedan jag red in henne, men alla är ju inte det. Hästar är flyktdjur, det räcker att det fladdrar en påse i diket för att de ska rycka i väg. Folk saktar ner när de ser en älg vid vägen, men det är som att de tror att bara för att det sitter en person på hästens rygg så är det lugnt.

Hon vittnar om att man som ryttare ofta utsätts för farliga situationer då bilister inte släpper på gasen. Vissa visar hänsyn och saktar ner, andra inte.

– Vissa vill inte ha hästar på vägen och jag kan acceptera det, men vi är också trafikanter och det finns många hästar på Tjörn. Jag rider alltid med mitt ridspö i den yttre handen och håller ut det så att det finns marginal mellan hästen och bilen. Jag önskar att vissa kunde lätta på gasen, det är livsfarligt annars.

”Blev jäkligt chockad”

Lite senare på lördagen åkte Jessica Axelsson och kompisen tillbaka till platsen för att se hur illa det hade kunnat gå.

– Då blev jag ännu mer rädd, det var hur nära som helst. Jag blev jäkligt chockad när det hände. Man vill kunna vara i trafiken utan att behöva känna att man kanske inte kommer hem till familjen igen, säger hon.