Jessica, dotter till kvinnan som började brinna i Skara, vädjar nu om tips som kan lösa brottet. Foto: BROTTSCENTRALENJessica, dotter till kvinnan som började brinna i Skara, vädjar nu om tips som kan lösa brottet. Foto: BROTTSCENTRALEN
Jessica, dotter till kvinnan som började brinna i Skara, vädjar nu om tips som kan lösa brottet. Foto: BROTTSCENTRALEN
Jessicas mamma vårdas på sjukhuset i Linköping med 40-procentiga brännskador. Foto: PRIVATJessicas mamma vårdas på sjukhuset i Linköping med 40-procentiga brännskador. Foto: PRIVAT
Jessicas mamma vårdas på sjukhuset i Linköping med 40-procentiga brännskador. Foto: PRIVAT
Det kommer att ta flera månader innan Jessicas mamma kan lämna sjukhuset. Foto: PRIVATDet kommer att ta flera månader innan Jessicas mamma kan lämna sjukhuset. Foto: PRIVAT
Det kommer att ta flera månader innan Jessicas mamma kan lämna sjukhuset. Foto: PRIVAT

Jessica: Vem tände eld på min mamma?

Publicerad

Nu vädjar Jessica, dotter till den kvinna som började brinna i Skara, om hjälp från allmänheten:

– Min mamma har mycket allvarliga brännskador. Hon är dessutom rädd och förtvivlad.

Nu hoppas hon på tips och iakttagelser som kan lösa det grova brott som hennes mamma utsattes för.

Det var den 1 augusti strax före klockan 21 som mardrömmen började för Jessicas mamma.

GT rapporterade samma kväll om den mycket ovanliga händelsen när en kvinna till synes oförklarligt började brinna i samband med att hon slängde sina sopor på Valhallagatan i Skara.

Initialt tydde det mesta på en tragisk olycka, men efterhand har polis blivit allt mer övertygade om att kvinnan utsatts för ett brutalt brott.

"Brann som en fackla"

I måndags berättade Håkan Fasth, förundersökningsledare, att man tror att någon smugit sig på kvinnan bakifrån, kastat brandfarlig vätska på henne, tänt på och smitit.

Dottern Jessica, som bor på annan ort, fick reda på vad som hänt via ett telefonsamtal från sin bror i ungefär samma ögonblick som deras mamma akut forslades i väg i ambulans.

Jessica har besökt sin mamma på sjukhuset ett antal gånger och fått skräckupplevelsen berättad för sig:

– Hon har sagt att hon skulle sortera sopor, hon gjorde det när hon var på väg till min morfar som bor i närheten. Hon pratade med honom i telefonen samtidigt som hon sorterade vid återvinningsstationen.

– När hon står där och kastar soporna skriker hon plötsligt i telefonen: "Kom med vatten! Jag brinner!".

– Hon kom ihåg att hon brann som en fackla, berättar Jessica.

Ett stort räddningspådrag larmades till platsen den 1 augusti.Foto: CHRISTIAN SVENSSON

Fick snabbt hjälp

Hennes mamma har vidare berättat att hon kommer ihåg att det fanns en man nära platsen som snabbt kom till hjälp när hon rusade i väg i panik fullt brinnande.

– Den här mannen hade en dunk med vatten i bilen, tack och lov. Sen strax därefter kom min morfar springande med mer vatten och sen kom brandkår och ambulans och hjälpte henne.

Jessicas mamma, som är i 60-årsåldern, var vid medvetande en stund i samband med räddningsinsatsen.

Men snabbt stod det klart att brännskadorna blivit mycket allvarliga.

Hur mår din mamma i dag?

– Hon vårdas på brännskadecentrum i Linköping. Just nu är hon sövd, de håller på och lägger om hennes sår.

– Hon är väldigt allvarligt skadad. Hela baksidan är bränd, hon har ingen hud kvar från nacken ner till vaderna. Hela ryggen, rumpan, låren ner till vaderna: all hud är sönderbränd. Hon har svåra brännskador på 40 procent av kroppen.

Vill inte tillbaka

Det har snart gått en månad, men Jessicas mamma kommer att behöva ytterligare lång tid på sjukhuset.

– Hon är sövd flera gånger i veckan för operationer, omläggningar av sår och transplantationer. Det kommer att ta månader innan hon kan skrivas ut. Och om hon blir helt återställd återstår att se.

Jessica, övriga anhöriga och brottsoffret ställer gång på gång samma frågor: Varför har någon gjort så här? Vem har gjort så här?

Jessicas mamma är väldigt rädd för framtiden och vill absolut inte tillbaka till sin lägenhet.

– Hon vet ju inte varför nån gjort detta eller vad syftet var.

Har ingen misstänkt

Polis är i dagsläget inte nära att gripa någon misstänkt för brottet.

Håkan Fasth vid polisen i Lidköping är förundersökningsledare.Foto: BROTTSCENTRALEN

Därför vädjar både Jessica, övriga familjen och Håkan Fasth, förundersökningsledare vid polisen i Lidköping, om tips från allmänheten.

– Jag hoppas ju att nån kan komma med något tips som kan leda polisen vidare. Någon som har sett nån som avvikit från platsen, någon som har hört något. Vad som helst som kan hjälpa, polisen, vädjar Jessica.

Håkan Fasth, förundersökningsledare, fyller i:

– Vi är intresserade av allt som kan leda oss framåt.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER