Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jessica, 26, blev gravid trots spiral

Jessica Johansson trodde att hon hade fungerande preventivmedel men hennes spiral hade en defekt.Foto: Privat
Foto: REHNMAN LENNART / GT / EXPRESSEN
Jessica Johansson blev gravid – trots att hon hade spiral. Obs! Bilden är en genrebild.Foto: OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN

Jessica Johansson, 26, från Borås satte in en hormonspiral i december 2019. 

Trots det blev hon sju månader senare gravid – med utomkvedshavandeskap. 

Barnet gick inte att rädda.

– Jag fick en chock, säger Jessica Johansson. 

Efter att Jessica Johansson och hennes sambo fick sitt första barn bestämde de sig för att Jessica skulle sätta in en hormonspiral, på inrådan av barnmorska. 

Sju månader senare började Jessica få så starka magsmärtor att hon fick åka till sjukhus, någonting som BT tidigare skrivit om. 

– Jag tänkte att det kunde vara en cysta som spruckit eller att spiralen satt fel. Jag hade ingen tanke på att jag kunde vara gravid. Spiralen hade ju tagit bort min mens men jag hade fortfarande mensvärk. 

Vill ha ett till barn i framtiden

När Jessica kom in till sjukhuset undersöktes hon för att utesluta att det exempelvis var blindtarmen. Sen blev hon förflyttad till den gynekologiska akutavdelningen där hon fick göra ett vaginalt ultraljud. 

– I samband med det sa barnmorskan att graviditetstestet jag tagit tidigare visade positivt. I samma sekund sa hon också att fostret växte utanför och att det var vätska och blod i buken. Det var en chock från att jag var gravid till att jag måste ta bort det. Jag hann inte fatta det.   

Jessica fick i en och samma mening veta att hon var gravid och att hon skulle förlora barnet.

– Man blev ju ändå glad när man hörde att man var gravid eftersom vi vill ha ett syskon i framtiden ändå. Man hade hopp ett litet tag.

Jessica berättar om det som hände henne och hennes sambo för att andra kvinnor ska bli mer uppmärksamma när det kommer till preventivmedel. 

– Hade inte jag fått vård hade jag kunnat förblöda. Jag förstod ju inte att det kunde gå så illa. När man har preventivmedel så tänker man ju inte på att man kan bli gravid.

Överläkaren: Känn inte oro

Mödrahälsovårdsöverläkaren Antje Johannsmeyer menar dock att kvinnor inte behöver känna oro för hormonspiraler.

Till BT säger hon: 

– Det är ett fantastiskt preventivmedel och det skulle kunna göra många kvinnor otrygga med sin spiral helt i onödan. Ett utomkvedshavandeskap minskar dessutom inte möjligheten att bli gravid igen, det går jättebra att bli gravid med bara en äggledare.