Jesper bröt nacken – nu är han tillbaka igen

Två av Jesper Andersson nackkotor bröts när han ramlade på huvudet. Nu håller han på att återvända till livet.
Foto: Privat
I början fattade inte Jesper Andersson hur allvarlig olyckan var. De tankarna har dykt upp senare och han är glad och tacksam för att han inte dog eller blev förlamad.
Foto: Privat

I slutet av juni bröt Jesper Andersson, 38, Jönköping, nacken på ett kickbike-läger som han var på tillsammans med sin son.

Han gjorde en bakåtvolt som gick snett och riskerade livet. Nu börjar han närma sig ett normalt liv igen.

– Jag kunde lika gärna ha legat i en trälåda under marken någonstans, säger han.

Det var i slutet av juni som den otäcka olyckan hände Jesper Andersson som sadlat om från vvs-säljare till att sälja kickbikes. Intresset väcktes efter att hans söner börjat köra.

Men sen hände det som inte fick hända och helt plötsligt låg han i sjuksängen med en så allvarlig skada att han riskerade livet eller att bli förlamad.

Kämpar på

Nu, knappt två månader senare, kämpar han på.

– Det går framåt väldigt bra men man är ju inte riktigt på banan ännu, men är ändå uppe och kan göra lite vardagliga sysslor, säger han. Tyvärr får jag inte jobba, vilket är frustrerande.

Jesper Andersson är glad att han är välbehållen trots att han bröt två kotor i nacken och tvingades till en operation som ser bra ut. Han har en god rörlighet och har inte fått några neurologiska störningar men är fortfarande stel i nacken.

Hur tänker du, en månad efter olyckan?

– Det har ju vuxit fram mer och mer hur illa det kunde ha gått, säger han. Det har jag ju inte fattat under senare tid.

Familjen har varit med hela tiden och sett Jesper ligga sönderslagen.

– Nu börjar jag förstå att det var jäkligt illa, säger han eftertänksamt. Men jag ser ljust på framtiden och man kan bara blicka framåt. Jag har fått en lärdom av det som varit. Det går inte att göra någonting åt. Jag kunde lika gärna ha legat i en trälåda under marken någonstans. Jag får vara glad.

Kom olägligt

Olyckan kom mycket olägligt för Jesper och hans familj eftersom de precis håller på och startar upp en kickbike-butik på Rosenlund i Jönköping. Just nu har man en öppen webbhandel.

– Min fru Lina och min 11-årige son Ludvig driver den i dag, säger han. Jag är lite som ett barn, du får gärna titta på en godisskål, men du får inte röra den. Det är riktigt frustrerande. Olyckan kom verkligen olyckligt.

Jesper har kollat med Försäkringskassan som gett sitt godkännande till att han får vistas i butiken.

– Men frun och sonen kastar ut mig med jämna mellanrum när jag pratar för mycket, så det är jobbigt, säger han. Min fru har fått ta ett stort ansvar och har skött det galant.

När Jesper kan börja jobba igen går inte att säga men så fort som möjligt är i alla fall hans plan. Men läkarna har i alla fall sjukskrivit honom i två månader framåt.

Åka med huvudet

Även om olyckan hände med en kickbike så tänker han ställa sig på en sådan igen när han är återställd.

– Fast jag kommer att åka mer med huvudet än med viljan, lovar han. Jag får tänka till lite före.