Jesper Nodbrandts, 24, krock på motorcykel slutade i förödelse. Foto: PrivatJesper Nodbrandts, 24, krock på motorcykel slutade i förödelse. Foto: Privat
Jesper Nodbrandts, 24, krock på motorcykel slutade i förödelse. Foto: Privat
I en månad låg Jesper i koma. Foto: PrivatI en månad låg Jesper i koma. Foto: Privat
I en månad låg Jesper i koma. Foto: Privat
I dag har Jesper en praktikplats på en musikaffär i Jönköping och spelar i flera band. Foto: PrivatI dag har Jesper en praktikplats på en musikaffär i Jönköping och spelar i flera band. Foto: Privat

I dag har Jesper en praktikplats på en musikaffär i Jönköping och spelar i flera band.

 Foto: Privat

Jesper, 24, överlevde krasch mot alla odds

Publicerad

Jesper Nodbrants, 24, krock på motorcykel slutade i förödelse. I en månad låg han i koma, men lyckades kämpa sig tillbaka till livet. Nu vill han se fler körkortskontroller.

– Jag tror jag flög 70, 80 meter. Jag landade med huvudet mellan två lyktstolpar, säger han.

Det var sju år sedan, den 15 oktober 2008, som olyckan skedde, vilket P4 Jönköping varit först att rapportera om. Jesper Nodbrant var på väg till Folkets park i Husqvarna, Jönköping, för att promota sitt gymnasieprogram där han läste sitt andra år av tre. En bil som skulle ta en vänstersväng i en korsning sneddade över vägen, varpå Jesper som kom på huvudleden frontalkrockade med bilen.

– Jag tror jag flög 70, 80 meter. Jag landade med huvudet mellan två lyktstolpar, säger Jesper Nodbrant.

Flera personer blev vittnen till händelsen. En person satt med Jesper och höll honom vid liv tills dess att en ambulanshelikopter kom till platsen. Helikoptern körde Jesper till Akademiska sjukhuset i Uppsala eftersom skallskadorna var så omfattande att sjukhuset i Jönköping inte kunde ta emot honom.

Inre blödningar i alla organ

– Jag fick skallskador, frakturer i lårbenen, krossade mitt vänstra smalben och bröstbenen, och hade invärtes blödningar i alla organ. Det var ett riktigt trauma.

Han minns ingenting av händelsen. I 27 dagar låg han i koma med familjen vakandes vid sin sida. Så en dag, vaknade han plötsligt.

– Det tog två veckor innan jag var fullt kontaktbar. I början kunde jag inte prata och hade inget sätt att kommunicera på, dessutom kunde jag inte röra mig. Det var tufft.

GT har granskat trafikolyckorna efter E6. Under 2015 skedde det 450 olyckor efter vägen, varav 12 stycken var allvarliga och 7 stycken var dödsolyckor. Jesper överlevde sin olycka, och blev inte en del i statistiken över dödsolyckor i Sverige.

"Inget fanns kvar i huvudet"

Efter uppvaknandet väntade en lång tid av rehabilitering. Men i dag är den till slut över. Att klara av gymnasiet, och kunna spela musik igen - ett av Jespers stora intressen - blev hans mål.

– När jag vaknade kunde varken skriva, läsa eller prata. Och jag hade glömt bort hur man spelar instrument.

– Jag minns en fruktansvärd upplevelse när jag satte mig vid pianot och inget fanns kvar i huvudet. Då bestämde jag mig för att börja spela igen och i dag har jag tagit spelandet till en ny nivå.

Jesper lyckades att ta studenten samtidigt med sina kompisar i klassen, trots att han i början satt i rullstol och inte förmådde sig att gå till skolan.

– Drivkraften var att jag kände mig så nöjd med skolan att jag bestämde mig för att jag ska klara det här programmet på den tid jag hade.

Återinför körkortskontroller

Tros att Jesper i dag mår ganska bra rent fysiskt så har olyckan också påverkat honom psykiskt.

– Jag har haft det jättetufft. Jag har gått till en psykolog och har också gått på olika mediciner för psykisk ohälsa.

I dag har Jesper en praktikplats på en musikaffär i Jönköping och spelar i flera band. Han har också gett sig ut på vägarna igen, men denna gång i bilen.

– Jag kör mycket bil, men har inte varit ute med motorcykeln. Jag har lovat så många att inte göra det.

Hur kan man skydda sig mot trafikolyckor?

– Man borde införa återkontroller för körkort från en tidig ålder. Jag tycker inte att för gamla människor ska köra bil eller motorcykel. Man borde göra fler syntester och hörselprov, säger Jesper Nodbrant.

 

 

 

 

 

 

 

Erik Göthlin

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER