Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jesper, 24, hemma efter striderna mot IS

Jesper Söder, 24, strider i Syrien för kurdiska YPG. Foto: Privat
I en explosion miste Jesper en nära vän. Han själv överlevde attacken men skadades bland annat i örat. Foto: Privat

Efter två månaders stridande mot Islamiska staten är Jesper Söder åter på svensk mark.

Men 24-åringen är fast besluten att så fort som möjligt dra på sig uniformen och återvända till Syrien.

– Jag tycker inte att det är roligt att strida och skjuta mot folk. Jag gör det för att jag behöver, annars sviker jag människorna där nere, säger han.

Konflikten i Syrien

Sedan 2011 har situationen i Syrien präglats av det inbördeskrig som började i och med den så kallade arabiska vårens ankomst till landet. President Assads regering strider mot ett stort antal olika rebellgrupper, alltifrån sekulära grupper till islamistiska fundamentalister

Båda sidor har gjort sig skyldiga till fruktansvärda övergrepp och brutalitet, exempelvis massakrer på civila och användande av kemiska vapen.

I landets norra del har främst kurdiska styrkor kämpat mot Islamiska staten (IS). Efter hårda strider kunde den strategiskt viktiga staden Kobane i början av året befrias av de kurdiska styrkorna. Det var då en stad i ruiner och det är osäkert när befolkningen kan återvända. Striderna fortsätter i mindre städer och byar i regionen.

Islamiska staten är en sunniislamistisk rörelse främst aktiv i Irak och Syrien. I juni 2014 utropade gruppen ett världsvitt kalifat med religionpolitisk auktoritet över alla muslimer. IS är känt för sin extrema tolkning av sharialagar vad gäller dem som inte delar deras tro och för sina militära attacker på civila, avrättningar av män och bortrövanden av kvinnor.

Kurdistan är ett statsövergripande område i sydvästra Asien. Hela området Kurdistan med omstridd utbredning består av områden i norra Irak, sydöstra Turkiet, nordvästra Iran och nordöstra Syrien

I onsdags landade 24-årige Jesper Söder på svensk mark.

Då hade han tillbringat två månader tillsammans med de kurdiska YPG-styrkorna och varit stationerad vid fronten i striderna mot terrorgruppen Islamiska staten.

På måndagen samlades ett pressuppbåd i Kurdiska rådets lokaler i Stockholm där Jesper Söder berättade att det var en motvillig hemresa.

– Jag vill inte vara här. Jag vill vara där med de andra. Men de skickade hem mig eftersom de tycker att hälsan är viktigast, säger han.

Hörselskadan, som kan leda till att han blir döv om han inte får behandling, uppstod i samband med att hans YPG-grupp gick på minerad mark. En nära vän till Jesper Söder miste livet i explosionen.

Nära vän trampade på mina

Vännens död är något som slog hårt mot svensken, och en sorg som han kommer att bära med sig resten av livet. Men den ständigt närvarande sorgen kan också fungera som en extra sporre att fortsätta kämpa mot Islamiska staten, menar han.

– Jag vet att om han levde nu så skulle han ta på sig uniformen och fortsätta skydda civila, säger Jesper Söder.

De första dagarna i Sverige har varit omtumlande. Uppmärksamheten har varit stor, både från medier och från Säpo som eskorterade honom från flygplatsen i samband med att han landade.

– Det var några vänner som tog emot mig på flygplatsen. Då trodde Säpo och polisen att jag höll på att bli kidnappad, säger han.

Inte hunnit träffa familjen

– Jag har inte hunnit träffa min familj och inte hunnit umgås med mina syskon. Men det är något jag får ta. Det kommer en tid då jag kan umgås med dem, och det vet de om.

Det var i maj som Jesper Söder slutligen fattade beslutet att lämna jobbet som elevmentor på en skola och tillvaron i den västsvenska hemstaden. Då hade de illavarslande rapporterna om IS brutalitet blivit så många att han kände att han var tvungen att agera.

– Jag kände så mycket empati för människorna där nere. Jag är inte en person som skickar 100 kronor till en hjälporganisation och hoppas att de kommer fram. Det är inte min grej. Då kände jag att jag kunde göra mer om jag åkte ner.

"Många hemska bilder"

Valet föll på att ansluta till kurdiska YPG-styrkans internationella grupp, där han kände människor sedan tidigare. Verkligheten blev en helt annan än den han var van vid i Sverige. Det är historien om krigets Syrien som han nu vill passa på att berätta under tiden som han återfår sin hälsa.

– Här hemma i Sverige försöker jag sprida ut vad jag ser och vad som händer där. Det är viktigt att berätta det.

– Det är krig. Det är mycket strider, det är mycket minor. Jag har sett vänner som har dött. Jag har sett IS-folk som har dött. Det är många hemska bilder, men jag försöker att inte titta för mycket.

Han kommer att åka tillbaka så fort hälsan tillåter. Han är fullt medveten om att han gör det med livet som insats, ett faktum som både han själv och den närmaste familjen har tvingats försona sig med.

– De vet om att jag åker ner och om något skulle hända så vet de hur mycket jag älskar dem, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!