Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jerker larmade om misstänkta mordet inne på äldreboendet

Jerker Persson, verksamhetschef vid Mölndals sjukhus, polisanmälde tre fall där åldringar kommit in med lågt blodsocker. Foto: ROBIN ARON
Jerker Persson på Mölndals sjukhus uppmärksammade polisen på det inträffade. Foto: ANDERS YLANDER

På kort tid har tre åldringar från samma avdelning på ett äldreboende i Göteborgsområdet förts till sjukhus med liknande livshotande tillstånd.

Med extremt lågt blodsocker efter misstänkt injicering av insulin.

– I princip är det ett väldigt effektivt sätt att ta död på någon, säger överläkaren och verksamhetschefen Jerker Persson vid Mölndals sjukhus, som var den som gick till polisen med uppgifterna.

Nu utreder polisen ett misstänkt fall av mord och två fall av mordförsök på äldreboendet.

Det var sent på kvällen den 24 maj förra året som en medvetslös äldre kvinna med andningsuppehåll fördes i ambulans till sjukhus. Enligt polisanmälan var hennes tillstånd så dåligt att hon troligen hade avlidit om inte hjälpen kommit i tid.

Sjukhusets analyser visade att kvinnan hade extremt lågt blodsocker och att det inte fanns någon naturligt förklaring till den dödligt låga nivån.

– Det är ganska ovanligt att folk kommer in och har väldigt lågt blodsocker, berättar Jerker Persson, verksamhetschef vid Mölndals sjukhus som inte bara fick in ett utan två fall med liknande symtom vid ungefär samma tid. 

Jerker Persson, verksamhetschef vid Mölndals sjukhus. Foto: Privat

Inget insulin i behandlingen

Båda kvinnorna kördes in akut från samma avdelning vid äldreboendet. Den medicinska analysen visade att de hade fått insulin injicerat, vilket de inte skulle ha enligt deras behandling.

Efter att ha samrått med sjukhusets jurister valde Jerker Persson att polisanmäla händelserna.

– Mina överläkare hade observerat detta och fann att det var två fall där de hade anledning att tro att patienten fått insulin trots att de inte skulle ha det, säger Jerker Persson, verksamhetschef vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Jag tänkte att om det kommer fram om ett halvår eller två år att det finns någon ”barmhärtig samarit” som gör detta och det då visar sig att jag inte anmält då jag stött på misstanken, då hade jag gjort något dumt, säger Jerker Persson och betonar att det nu är polisens uppgift att utreda händelsen. 

En kvinna hade skickats tillbaka

Men rent generellt ser han externt tillfört insulin som en möjlig metod för någon som vill ta livet av någon. 

– Sänker du blodsockret får du först hjärnskador, sedan dör du. I princip är det ett väldigt effektivt sätt att ta död på någon, säger Jerker Persson.

En av de äldre kvinnorna hade även tidigare kommit in till sjukhuset med liknande symtom men då skickats tillbaka till äldreboendet, framgår av Inspektionen för vård och omsorg, IVO:s utredning. 

Polisen utreder mord på äldreboendet

Det var även Jerker Persson som i januari informerade polisen om att det dykt upp ytterligare ett fall. Denna gång rörde det sig om en äldre man från samma avdelning på äldreboendet med liknande symtom med låga blodsockervärden.

Den mannen avled till följd av sina skador, enligt den medicinska utredningen. En polisanmälan om vållande till annans död gjordes den 25 januari. Den delen av förundersökningen har åklagaren Stina Lundqvist i nuläget uppgraderat till mord.

Men hon utesluter inte att rubriceringen kan ändras med tiden.

Åklagaren Stina Lundqvist. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Samma äldreboende

Jerker Persson berättar att det finns en del olikheter mellan det tredje fallet och de två tidigare, men också många likheter. 

– Hade inte de två fallen funnits tidigare så hade vi kanske inte reagerat så mycket på det. Men nu fanns det likheter både vid fynden vi fick fram vid undersökningen och stället den här personen kom i från. Därför reagerade vi, säger Jerker Persson. 

Hur ser du på att det dyker upp ett tredje fall trots att ni slagit larm om detta över ett halvår tidigare?

– Jag vet inte vilka åtgärder de tagit till på vårdhemmet. Det är naturligtvis en fråga du får ställa till där det hänt. Jag vet inte hur de arbetar.

Vårdgivaren: Katastrofal händelse

I december kritiserade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, det aktuella äldreboendet för hanteringen av läkemedel. I utredningen beskrivs händelsen med de två första äldre kvinnorna som ett fall ”där insulin administrerades felaktigt”.

”Händelserna har av vårdgivaren bedömts som katastrofal”, skriver IVO i sin utredning. 

IVO:s kritik var hård:

”IVO anser att vårdgivaren inte i alla avseenden lever upp till sin skyldighet att planera och leda verksamheten för att upprätthålla en god vård, då det finns vissa risker avseende läkemedelshanteringen på äldreboendet”.

Ny utredning

När de misstänkta mordförsöken inträffade förvarades patienternas insulinpennor med spetsar inlåsta i patientens läkemedelsskåp medan oöppnade förpackningar förvarades i patientens privata kylskåp.

Efter polisanmälan i januari har nu en ny utredning inletts. 

GT har varit i kontakt med den tidigare verksamhetschefen på äldreboendet som har avböjt att kommentera det som skett med hänvisning till att dennes överordnade chef ska ta mediefrågor. 

Denna chef har sedan inte återkommit.